Hoeveel lucht kan er nog in de social media bubble? /3 reacties

Hoeveel lucht kan er nog in de social media bubble?

Pinterest, het online mood-board, bereikte begin dit jaar de mijlpaal van 10 miljoen gebruikers sneller dan welke andere sociale netwerksite ook. Enkele weken terug werd de overname van Instagram, het mobiele sociale netwerk om foto’s te delen, door Facebook bekend.

Maar liefst voor 1 miljard dollar, voor een fotonetwerk met 30 miljoen gebruikers. En natuurlijk is er de aanstaande beursgang van Facebook, waarbij de waardering van het netwerk naar verwachting naar bijna $100 per profiel zal gaan. Eerder hadden we al LinkedIn, dat een beurswaarde toegekend kreeg van 12 miljard dollar, en dat recentelijk SlideShare kocht voor $119 miljoen.

Aan de ene kant zien we een hype, een bubble. Opgeblazen verwachtingen. Tegelijk zien we ook dat inmiddels de penetratie van smartphones, tablets en laptops zo groot is geworden, en de acceptatie van het sociale internet zo algemeen, dat er duidelijk behoefte is aan mogelijkheden om ons leven online verder in te richten, vorm te geven. Maar waar houdt de hype op en begint de structurele verandering?

Dot.com bubble en de hype cycle

Bij het volgen van de social media ontwikkelingen, denk ik regelmatig terug aan de dot.com-hype begin deze eeuw. De bubble bleek vrij precies de zogenaamde Gartner Hypecycle te volgen.

Gartner Hype Cycle
Analystenbureau Gartner ontwikkelde de Hype Cycle. Een model dat altijd start met een technology trigger. Neem bijvoorbeeld de opkomst van internet. Een aantal initiatieven worden gestart, er zijn enorm veel mogelijkheden, de media krijgen er lucht van, steeds meer zelfbenoemde guru’s staan op, investeerders ruiken geld. Het resultaat is dat er een luchtbel van opgeblazen verwachtingen ontstaat. Denk aan New Economy (the Internet Powerhouse…) en de beursgang van WorldOnline, en het gemak waarmee kleine startups in Silicon Valley met twee Powerpoint-slides een paar miljoen van de bank kregen, zonder onderliggend business-plan. De luchtbel ontneemt het zicht aan de daadwerkelijk structureel waardevolle mogelijkheden die eronder liggen.

NASDAQ: Het koersverloop rondom de piek op 10 maart 2000

Anno 2012 bloeit eCommerce

Uiteindelijk volgen er onherroepelijk teleurstellingen. Denk aan het knappen van de dot.com-bubble in 2001. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Investeerders zoeken een ander interessegebied, zo ook de media. En in relatieve rust, en langzamer dan aanvankelijk gedacht, blijkt de technology trigger toch een belangrijke verandering teweeg te brengen.

Want anno 2012 zijn veel van de beloftes van toen uitgekomen: we kopen boeken bij Bol.com, bestellen kleding bij H&M online, internetbankieren, video-on-demand, muziek uit de cloud met Spotify en banen zoeken online.

En nu… de Social Media Bubble?

Even terug naar het begin van mijn verhaal: Pinterest, Instagram, Facebook, de social media bubble. Bekijk eens de waardering van Facebook door de tijd, opbouwend naar de aanstaande beursgang.

Facebook Waardeontwikkeling volgens Sharepost

Facebook is nog niet naar de beurs, maar er worden al wel aandelen verhandeld. Dit gaat via Sharespost. Sharespost handelt in ‘illiquid assets’, in dit geval aandelen die niet, of niet makkelijk, om te wisselen zijn in cash (want ze zijn nog niet uitgegeven).

Als je de waardering van aandelen Facebook van deze online marktplaats bekijkt, dan vallen twee dingen op. Ten eerste volgt de grafiek grofweg dezelfde lijnen als de Nasdaq-koers ten tijde van de dot.com-bubble en de Gartner Hype Cycle. Ten tweede laat deze grafiek zien, dat de waardering van Facebook al over haar hoogtepunt heen is. En eerlijk gezegd is dat ook precies het gevoel dat ik bij Facebook heb: het netwerk is al over haar hoogtepunt heen.

Is Facebook gek geworden?

De overname van Instagram door Facebook voor $1 miljard enkele weken terug, bevestigt dat wat mij betreft. Zelfs Silicon Valley schrok ervan. En het bevestigt ook dat we te maken hebben met een bubble.

Een groot verschil met 2001 is dat Facebook daadwerkelijk honderden miljoenen members heeft en winst maakt. Er is daarmee een onderliggende waarde, die overeind zal blijven op het moment dat de lucht eruit loopt. Iets dat overigens met netwerken als Twitter en Foursquare momenteel niet het geval is.

Maar toch, Facebook besteed veel teveel geld dat het niet makkelijk zal terugverdienen met deze overname. Een forse som voor het uit de markt halen van een concurrent op het gebied van foto’s delen. Of geldt dat, net als in 2000/2001, nu ook niet meer: ROI? Niet alleen schiet Facebook er zelf niet zoveel mee op, maar het zal ook het algemene sentiment beïnvloeden van de Facebook-users. Social media gebruikers houden niet van monopolisten, machtsvertoon, en autoriteit. Ik denk dat veel Facebookers het heerlijk vonden om ook op Instagram foto’s te delen, en niet blij zijn met het opslokken van hun kleinere rebelse netwerkje door de blauwe big brother.

Volledig integratie in ons leven

Met de groei van Pinterest, dat op zichzelf denk ik niet de potentie heeft om echt een vergelijkbaar sociaal netwerk te vormen maar wel echt iets toevoegt in het visuele delen online, is het misschien wel de volgende prooi van Facebook. Tot het netwerk zich verslikt, en de World Online van de social media bubble blijkt te zijn.

En dan, in relatieve rust, vindt het sociale internet langzamer, maar structureler zijn weg, tot het daadwerkelijk volledig geïntegreerd is in ons leven, onze business, en het succes wordt dat met de technology trigger op gang werd gebracht.

NB. Even terug naar de dot.com hype? Kijk nog eens naar de leuke film van die periode: Startup.com (en de lekkere muziek van AIR in de aftiteling)

Ook interessant:

MB’s en Wordfeud, wat moeten wij ermee?
Facebook claimt merkrecht op het woord ‘Book’
Je kan worden ontslagen voor schelden op Facebook

Reageren via Facebook

Over Radi Jaarsma

Radi Jaarsma is Manager Online Marketing bij ManpowerGroup. Daarnaast beweegt hij zich freelance in de wereld van online communicatie met workshops, advisering en het schrijven van blogs. Volg hem ook op Twitter.