Column/ Hoge bomen in de valley /1 reactie

Column: Christine Karman

Foto van de auteur

Christine werkt sinds 1994 als technologie-expert. Ze heeft aan de wieg gestaan van diverse technologie-bedrijven, en is daarnaast mede-oprichter en bestuurslid bij Meldpunt.
Christine was in 2001 Technology Pioneer bij het World Economic Forum en in 2002 en 2004 jurylid bij de Technology Review 100 op MIT. Ze vervult meerdere adviesfuncties. Momenteel is ze ook associate consultant bij Stratix Consulting. Haar persoonlijke website en blog is christine.nl.
Sinds 2008 bouwt Christine apps voor Android, ze spreekt soms op Android Dev Camps en andere op innovatie en technologie gerichte forums.

Als ik mensen uit Nederland over heb, dan laat ik ze meestal de omgeving zien door over freeway 101 noordelijk naar San Francisco te rijden, onderweg wijzend op de vele bekende tech bedrijven langs 101, om dan over Golden Gate aan de noordkant daarvan (gelijk na de brug voorbij de parkeerplaats rechtsaf en onder de weg door, dan slingerend omhoog tot het eind van de weg) op de heuveltop het prachtige uitzicht over San Francisco en Silicon Valley te aanschouwen. Na een lunch in het schilderachtige Sausalito weer terug over Golden Gate, via Half Moon Bay (is zo mooi als de naam doet vermoeden) langs Skyline Boulevard (idem) naar het Big Basin State Park ten noordoosten van Santa Cruz ("Surf City").

Big Basin is een bos met mooie wandelroutes, maar met name met een stuk of tien giant redwoods. Via een route van ongeveer een halve mijl kun je daar de Mother of the Forest, Father of the Forest, de Animal Tree en de Chimney Tree bewonderen, stuk voor stuk honderd meter hoog en heel dik, van de soort "Coastal Redwood".

Iedereen denkt dat je voor Giant Sequoia’s naar Yosemite moet, of naar Sequoia National Park, maar aan de rand van Silicon Valley staan ze dus ook. Het zijn geen "sequoia’s" in de enge zin, maar Coastal Redwoods die wel deel uitmaken van het geslacht Sequoiadendron.

De reuzen seqoia is de grootste boom ter wereld, maar de reuzen redwood is de hoogste. Dat komt omdat een sequoia over de hele lengte even dik is en aan de top plotseling ophoudt, terwijl een redwood mooi conisch is. Wel hoog, maar gemiddeld veel minder dik en dus minder zwaar. Redwood City is een dorp middenin Silicon Valley, tussen Menlo Park en Belmont. Vroeger stond het hier in de heuvels vol met reuzen redwoods, maar nu niet meer. Je kan je voorstellen wat een houthakker of timmerman in de eervorige eeuw moet hebben gedacht bij het aanschouwen van een boom van 100 meter hoog en 6 meter dik: "dat is een boel timmerhout!". Helaas bleek het timmerhout van goede kwaliteit, en van de vele bomen die hier hebben gestaan zijn er nog maar een paar over. Dat die over zijn is niet te danken aan de houthakkers, maar aan Andrew Putnam Hill, die zich nog net op tijd realiseerde dat het wel heel zonde is om bomen van duizend jaar out als timmerhout weg te hakken en die in 1901 succesvol actie voerde voor het behoud van de laatste giant redwoods in de Bay area.

Natuurlijk worden deze bomen tegenwoordig goed beschermd. Eén van de maatregelen die men al snel nam was het beschermen van de bomen tegen bosbranden. Je wilt tenslotte niet dat de laatste paar bomen ten prooi vallen aan een enkele sigarettenpeuk. Temeer daar men ook had ontdekt dat het aantal nieuwe sequoias’s en redwoods verrassend laag bleef. Er waren eigenlijk helemaal geen jonge boompjes. Gelukkig ontdekte men dat beide zaken met elkaar te maken hebben. De redwoods hebben zo nu en dan een bosbrand nodig om zich te ontdoen van "het kleine grut", dat wil zeggen de gewone bomen. De dikke bast van de redwoods beschermt ze afdoende tegen het vuur, terwijl alle andere bomen in de bosbrand het loodje leggen. Daarbij bleek dat de zaden van de redwoods alleen kunnen ontkiemen als ze een keer warm zijn geworden, in een bosbrand bijvoorbeeld. Het helpt dus niet altijd om bomen te beschermen.

Sinds die vinding zijn er gecontroleerde bosbranden in de redwood gebieden en zijn er weer genoeg kleine redwoods en sequoia’s. Op de foto eentje van vijf inches hoog, die nog even te gaan heeft (foto genomen in Yosemite). Redwoods zijn een soort coniferen, ze hebben zeer specifieke "naalden" die plat zijn en zacht. Als je een heel bos van dergelijke giant redwoods en sequoia’s wilt zien, over een jaar of duizend zullen er wel weer meer bomen zo hoog opgegroeid zijn.

Reageren via Facebook