Nieuws/ Hogere verzekeringspremies voor social networkers? /reageer

door: Marjon Vinck
over: internet, privacy, consumenten, beleid
op: 2 september 2009

Enige tijd geleden heeft het Ministerie van Justitie de campagne “Veilig Internetten” gestart om burgers te beschermen tegen allerlei vormen van cybercrime die voortvloeit uit het gedrag van mensen op internet. Zo wordt onder andere gewaarschuwd dat iemand zijn of haar vakantieplannen niet zomaar op sociale netwerksites moet zetten: ook inbrekers lezen immers mee en kunnen zo gemakkelijk bepalen of potentiële slachtoffers thuis zijn of niet. Juist om deze reden is zijn enkele Engelse verzekeraars voornemens om het lidmaatschap van een sociale netwerksite als Twitter of Facebook te ‘beboeten’ met een hogere premie voor de inboedelverzekering, zo meldt de Daily Mail.

Engeland, met ongeveer 8,5 miljoen gebruikers van FaceBook en ten minste 2,4 miljoen gebruikers van Twitter, gaat op het internet zeer onzorgvuldig om met haar persoonlijke gegevens. Zo blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger Sophos dat 41 procent van alle mensen persoonlijke informatie als (voormalige) werkgevers en hun “live” vakantieverslagen klakkeloos delen met wildvreemden. “Criminelen hoeven in dit soort gevallen alleen de puzzelstukjes in elkaar te leggen om deze vervolgens te gebruiken voor hun plannen” aldus beveiligingsexpert Graham Cluley.

Digital Criminal Report

Ook uit het Digital Criminal Report - uitgebracht in opdracht van verzekeraar Legal&General - blijkt dat internet een soort ‘shopping mall’ is voor inbrekers. “Het is verschrikkelijk simpel om mensen te traceren via sociale netwerksites en de omgeving van hun woning te verkennen via Google Streetview – en dat allemaal vanaf de luie sofa”, zo zegt voormalig inbreker en TV-presentator Michael Fraser, die het onderzoek op poten heeft gezet. Volgens hem plaatsen mensen plaatsen steeds vaker foto’s van hun interieur, hun omgeving en huisdieren op de sociale netwerksites, waardoor een inbreker precies weet waar hij op moet letten.

Het afschermen van de sociale netwerksites voor vreemden zou in principe voldoende moeten zijn om wildvreemden van deze gegevens afgehouden. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat van de 2000 ondervraagden 92 procent wildvreemden accepteert als “follower” op Twitter en zo’n 13 procent hetzelfde doet op Facebook. Hierdoor kunnen deze wildvreemden ook op de hoogte blijven van de actuele stand van zaken met betrekking tot vakantie of eventuele dure aankopen.

Hogere premies

Inmiddels hebben dus ook de verzekeraars ontdekt dat het internet – en met name de sociale netwerksites – bron zijn van waardevolle informatie voor inbrekers. Verzekeraar Legal&General is daarom ook voornemens om klanten te vragen of zij, dan wel leden van hun huishouden, lid zijn van sociale netwerksites. Een eventueel lidmaatschap zou dan ook gevolgen kunnen hebben voor de premie van de inboedelverzekering, al geeft Malcolm Cooper van Legal&General aan dat er nog sprake is van een zekere uitdaging op dit gebied: “Het causale verband tussen een inbraak en het melden van de vakantieplannen op Facebook is immers niet gemakkelijk aan te tonen”. Wel is het zo dat andere verzekeraars de plannen van Legal&General scherp in de gaten houden en mogelijk de plannen zullen opvolgen.

Verbolgen

Privacyorganisaties als Privacy International zijn inmiddels verbolgen over de plannen van de inboedelverzekeraar en spreken van een slappe smoes om meer premie te genereren. Samen met de politie adviseren zij dat de internetgebruikers vooral gebruik moeten maken van de beveiligingsmogelijkheden van sociale netwerksites, niet zomaar iedereen moeten accepteren als vriend en ook de beveiliging van de computer zelf up-to-date moeten houden. Het melden van privacygevoelige informatie zelf zou dan op zich niet zo’n probleem moeten zijn, al blijft de mens zelf altijd de zwakste schakel in een systeem.

Reageren via Facebook

Reacties