Nieuws/ Hoogste tijd voor opvolger Captcha /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, software, computer
op: 13 juni 2007

Omdat spammers en hackers steeds minder moeite hebben om de zogeheten captcha’s te ontcijferen, is de ICT-sector op zoek naar een opvolger. Microsoft en eBay zijn de eerste bedrijven die werken aan een vervanger. Vinden zij iets beters, dan zal de rest snel volgen.

We kennen ze allemaal: de puzzels van letters die internetgebruikers moeten intypen om toegang te krijgen tot (delen van) een website. Deze Captcha’s zouden gemakkelijk leesbaar moeten zijn en tegelijkertijd softwareprogramma’s van spammers en andere onverlaten tegenhouden. Maar de software wordt steeds slimmer en de Gaptcha’s steeds minder leesbaar. “Het is bijna een intelligentietest geworden”.

Soorten en maten

Captcha is een afkorting voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Ze zijn er in soorten en maten. Je hebt de verwrongen letters, de caleidoscopische letterbrij, de captcha’s met nauwelijks verschil in voor- en achtergrond en ga zo nog maar even door.
In 2000 deed Yahoo het verzoek aan de Carnegie Mellon University om een methode te ontwikkelen die de smiechten onder haar gebruikers ervan weerhielden e-mailadressen te roven of chatrooms te betreden. Een team van onderzoekers ontwikkelde daarvoor een serie cognitieve puzzeltjes die door zelfs de modernste software niet waren op te lossen. De Captcha was daarmee geboren.

Alles is te kraken

Captcha’s werden daarna snel populair. Elke zichzelf respecterende website incorporeerde er een. Als drempel tot het plaatsen van reacties bijvoorbeeld. Met de groei van de populariteit, groeide ook het legertje nerds dat er genoegen in schept om de Captcha’s te kraken. De 25 jarige Oekraïner Aleksey Kolupaev is er zo een. Voor 100 tot 5.000 dollar verkoopt hij je software die Captcha’s kraakt. De software analyseert de plaatjes, scheidt de letters en cijfers van de achtergrond en scheidt vervolgens de cijfers van de letters. Zijn klanten zijn zowel spammers op zoek naar e-mailadressen en legitieme bedrijven die hun Captcha’s willen testen. “Alles is te kraken”, zegt de Oekraïner in The Newyork Times.

Reageren via Facebook

Reacties