Hoverboards, het plezier van de toekomst
/1 reactie
-
door: Xenia Bakker over: natuurkunde, gadgets, energie, elektrotechniek, mobiliteit, businesstrends op: 20 april 2007 Hoverboards zijn al bijna marktwaardig en nu al érg leuk.
Het wachten is op een kleine krachtige motor en dan gaat de markt los.
Het zag er zo geloofwaardig uit in “Back to the Future part 2”, Michael J. Fox die in de gedaante van Marty McFly op zijn vliegende skateboard springt en er moeiteloos mee wegzoomt over asfalt, stoeprand en grasveld. Echt vliegen met een skateboard is niet zo moeiteloos als in de film. Maar het kán wel, hoverboards die boven de grond in de lucht zweven.
Het principe van een hoverboard
Voordat een houten plankje blijft zweven moeten er begrijpelijkerwijs problemen worden opgelost. Er zijn boards die een antwoord hebben op elk van die problemen. Maar er is nog geen één board dat alle problemen tegelijk oplost.
Alle hoverboards zijn gebaseerd op hetzelfde principe: een ventilator duwt de lucht naar de grond en de weerkaatsing duwt het board van de grond. Hoe minder lucht er kan ontsnappen aan de zijkanten hoe meer opwaartse druk je hebt.
Zelf een prototype bouwen is niet zo moeilijk. Achterop een comic-book staat nog wel eens een gebruiksaanwijzing. Met een bladblazer, een stuk triplex om op te staan, een hoop plastic en een rol duct-tape kom je al een heel eind. Maak een gat in het hout waar de kop van de bladblazer doorheen kan. Vouw het plastic als een ‘jurkje’ om de rand van het board en plak het goed luchtdicht. Maak de bladblazer achteraan je plank vast, met zijn snuit door het gat en gassen maar.
Prototypes
Plastic boards maar met hetzelfde principe kunnen gekocht worden bij het Amerikaanse Future Horizons Inc..Voor 9000 dollar per stuk lijken ze wel wat op het board uit Back to the Future part 2. Weliswaar niet zo gestroomlijnd en 35 kilo zwaar. Maar toch, het vliegt!
Arbortech Industries Airboard heeft ook een vliegend board. Een soort van ronde schijf waarop je staat, met een stuurbeugel op heuphoogte. Het is een echt hovercraftje en je kan er (dus) mee over allerlei soorten oppervlaktes, ook over water. Hij kan ook een beetje schuin. Het ziet er flitsend uit, met mooie ronde vormen en een metallic finish.
Alle prototypes zijn nog wel zwaar en lawaaiig. En ook nog te langzaam om echt entertainmentswaarde te hebben. Ze zijn meer om te cruisen door de buitenwijk dan om in de stad te gebruiken. Waar een gewoon skateboard met wielen genoeg contact heeft met de grond om snel te kunnen wenden en te remmen heeft een hoverboard dat niet. Zonder de wrijving met de grond is het niet mogelijk om plotseling te stoppen, scherp te sturen of om af te remmen wanneer het heuvelaf gaat.