Huurkerstboom is gat in de markt /reageer

Huurkerstboom is gat in de markt

De huurkerstboom ontpopt zich als het jongste gat in de duurzame markt. Sinds Sinterklaas is vertrokken, worden aanbieders van herbruikbare kerstbomen platgebeld.

Bij Randijk Hoveniers in Leusden heerst topdrukte. De biologische kweker haalt dit jaar 2.000 kerstbomen van het veld. Dat is bijna twee keer zo veel als vorig jaar. En twintig keer zo veel als vier jaar geleden, toen Randijk voor het eerst huurkerstbomen aanbood. “We begonnen in 2005 met honderd bomen”, vertelt kweker Erwin Kooijman, die het project - onder de noemer Adopteer een Kerstboom - bedacht. Sindsdien is het hard gegaan.

Waar het succes vandaan komt? “Bij steeds meer mensen ontstaat het besef dat het eigenlijk best verspillend is om elk jaar een nieuwe kerstboom te nemen”, weet Kooijman. Zo is het bij Randijk zelf ook gegaan: “Wij dachten op een gegeven moment ook: waarom zou je niet langer met een boom doen? Dat kan heel goed, als je hem maar beter verzorgt.” Volgens de stichting MilieuCentraal is de huurkerstboom, voor mensen die een levende boom willen, de meest milieuvriendelijke keuze.

Grotere overlevingskans

Om de bomen geschikt te maken als herbruikbare kerstboom, worden de sparren bij Randijk van jongsaf ‘rondgestoken’. “De dikke wortels worden afgestoken”, vertelt Kooijman. “Daarmee zorg je dat de kluit klein blijft en dat de haarwortels, die vocht en voedsel opnemen, zich dicht bij de stam ontwikkelen. Op die manier heeft de spar als kerstboom een grotere overlevingskans.”

Van de bomen die na de afgelopen kerstviering bij Randijk weer het veld in gingen, wordt ruim 90 procent dit jaar opnieuw ingezet. Kooijman: “Er zijn mensen die hun kerstboom dit jaar al voor de vierde keer komen halen. Elk jaar is hij een stukje groter.” De bomen van Randijk zijn inmiddels ook op andere plaatsen in het land verkrijgbaar. Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar verhuurpunten in Abcoude, ’s Graveland en Waalre. Dit jaar komt voor het eerst ook Amsterdam daarbij.