ICT-trends en strategieën - according to Gartner /2 reacties

Trend 6 | Mashups worden het helemaal

Tegen 2010 zijn mashups de meest voorkomende vorm van IT-applicaties. Mashups zijn innovatieve websites die twee of meer bestaande, externe databronnen op het internet combineren, met als resultaat nieuwe informatie, dikwijls gepresenteerd met een verrassende interface. Mashuptechnologieën zullen zich flink ontwikkelen in de komende vijf jaar.

Trend 7 | Alles online beschikbaar

Software as a service (SaaS) wordt een begaanbare optie op meerdere markten. Bedrijven moeten volgens Gartner gaan nadenken of ze dergelijke producten gaan ontwikkelen.
Tegelijkertijd ontstaan er webplatforms die ook service-based toegang geven tot infrastructuurdienstverlening, informatie, applicaties en bedrijfsprocessen via Web-based cloud-computing-omgevingen.
Verder kijken dan alleen Saas is dus een aanrader!

Trend 8 | Computing Fabric is next in serverdesign

Computing fabric is de volgende stap in de evolutie van serverdesign die gebruikmaakt van de bladeservers die momenteel beschikbaar zijn. Het toevoegen van deze nieuwe technologie maakt het mogelijk verschillende bladeservers dynamisch samen te voegen over dit computing fabric, zodat deze opereren als een groter virtueel systeem dat bestaat uit de som van de componenten van de bladeservers. De toekomstige fabric-gebaseerde server beschouwt beschikbaar geheugen, processoren en I/O-cards als delen van een gemeenschappelijke pool en zal deze componenten naar wens van de eigenaar combineren in verschillende opstellingen. Er kan bijvoorbeeld een grote server gecreëerd worden door 32 processoren en een aantal geheugenmodules uit de pool te combineren. Deze componenten werken dan samen over het fabric en gedragen zich tegenover het besturingssysteem als een gewone server.

Trend 9 | Real World Web is business

Real World Web-applicaties zullen een deel van de online business van morgen gaan bepalen. Real World Web staat voor applicaties die de realiteit voor de gebruiker verhogen en/of uitbreiden. Neem het voorbeeld van een navigatiesystemen. Als je een lijst uitprint met een routebeschrijving, dan zal die lijst zich niet aanpassen aan veranderingen in je route. Een GPS-systeem levert wel aanwijzingen op die zich real-time aanpassen aan veranderende situaties.
GPS ligt dichtbij de Real World Web. Nieuwe applicaties zullen nieuwe businessmodellen ontlokken. Allemaal om bedrijfsprocessen te verbeteren door op het juiste moment, de juiste plek of in de juiste situatie de realiteit te verhoging of uit te breiden.

Trend 10 | Social software gaat het bedrijf in

De software die de basis vormt voor social networksites als Hyves, Facebook en MySpace - en dus nu vooral gebruikt wordt door enthousiaste particulieren - zal straks ook gebruikt worden in bedrijven. Werknemers zullen de software gebruiken om op een andere manier met elkaar samen te werken, vermoedelijk vanaf elk denkbare plek in de wereld.

bron: Gartner

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer