Identitex houdt textiel uit verbrandingsoven /reageer

Identitex houdt textiel uit verbrandingsoven

Meer dan een jaar is er, samen met bedrijven en universiteiten, in het diepste geheim aan gewerkt. Nu treedt kledinginzamelaar KICI naar buiten met een geheel nieuwe vinding: de Identitex. Deze slimme machine moet ervoor zorgen dat meer tweedehands textiel de verbrandingsoven ontloopt en op hoog niveau kan worden hergebruikt.

KICI is in Nederland al vele jaren bekend van de grote, groene containers waar je zakken met tweedehands kleding en schoenen in kwijt kunt. Jaarlijks zamelt de stichting ruim 8 miljoen kilo tweedehands kleding in. Bijna de helft daarvan is niet van voldoende kwaliteit om opnieuw te worden gedragen. “En omdat de kwaliteit van het textiel dat in de container terechtkomt afneemt, zal dat aandeel de komende jaren alleen maar toenemen”, vertelt KICI-directeur Hans Markowski. Dat betekent dat voor een steeds grotere hoeveelheid gebruikt textiel een andere verwerkingsmethode moet worden gevonden.

Laagwaardige toepassing

Nu wordt zulk textiel – als het al niet wordt verbrand - onder meer gebruikt als isolatie- en vulmiddel in de auto-industrie. Iedere auto, weet Markowski, bevat ongeveer 35 kilo textiel: in het plafond, in de hoedenplank, in de deuren. Een laagwaardige toepassing, eigenlijk zonde van de kostbare grondstoffen, vindt KICI. Toch was het tot nu toe niet goed mogelijk om die grondstoffen op een hoger niveau te hergebruiken. Ellen van den Adel, hoofd commerciële zaken bij KICI, legt uit hoe dat komt. “Voor hoogwaardig hergebruik heb je zuivere materiaalstromen nodig: 100 procent wol, of katoen, of polyester. Alleen schone monostromen kun je goed uit elkaar halen om er weer zuivere, nieuwe garens van te spinnen en er nieuwe doeken van te weven waar je weer nieuwe kleren van kunt maken.”

Het probleem is dat het sorteren van de kleding tot nu toe handmatig gebeurde. “En met het blote oog kun je vaak niet zien of iets 100 procent polyester of iets anders is”, aldus Van den Adel. Om dat probleem op te lossen heeft KICI de afgelopen tijd samengewerkt met een zevental partijen, “zowel commerciële bedrijven als universiteiten”, volgens Markowski. Het resultaat van die samenwerking is de Identitex, een machine die de eigenschappen van iedere lap stof kan herkennen. Met als doel: schone monostromen creëren waaruit weer nieuwe textiel kan worden gemaakt.

Lerende software

“De Identitex werkt met lerende software”, vertelt Markowski. “Dat houdt in dat je de machine een bepaald materiaal – bijvoorbeeld katoen – een paar keer moet aanbieden. Op een gegeven moment herkent hij de optische eigenschappen van dat materiaal. Die techniek wordt al gebruikt bij de detectie van metalen en petflessen. Voor textiel is hij nog niet eerder ontwikkeld.”

KICI presenteerde een proefopstelling van de Identitex vorige week op de cradle-to-cradle-beurs Nutec in Frankfurt. “Daar hebben we ook proefmaterialen getoond die je van het tweedehands textiel kunt maken. Zoals vloertegels en isolatieplaten”, vertelt Van den Adel. Maar de hoogste kwaliteit textiel die de machine uitselecteert, moet terugkomen als nieuw kledingstuk.