Iedereen kan toveren als een superheld
/reageer
-
door: Enith Vlooswijk over: gadgets, software, robotica, werktuigbouw op: 8 februari 2010 Waarom zou je alleen robots ontwerpen die van alles kunnen?
Beter is de mens zelf uit te breiden met extra gaven.
Is het een ingenieuze goocheltruc, of toch telekinese? Wie het filmpje ziet van Ivo de Boers afstudeerontwerp zou het zich kunnen afvragen. Hij laat een bal door de ruimte rollen door enkel met zijn hand te bewegen. Het is geen magie, maar een slimme uitbreiding van het menselijk lichaam. Uiteindelijk hoopt De Boer er de speelgoedmarkt mee op te gaan.
De (inmiddels afgestudeerde) student Industrial Design liet zich inspireren door een internetfilmpje waarop twee Japanse onderzoekers balletjes aanstuurden met behulp van spierimpulsen. Een ingewikkelde technologie, die buiten het laboratorium slecht toepasbaar is. Dat moet eenvoudiger en goedkoper kunnen, dacht de student.
Pezen
En inderdaad: een polsbandje met sensoren volstaat. Die sensoren meten hoe de pezen onder de huid vervormen tijdens de beweging van de hand. Daarnaast meet een versnellingsmeter wanneer de hand naar links of naar rechts draait. Op grond van deze gegevens gaat er een signaal naar de bal, waarin een soort karretje met twee motoren zit. Die motoren laten het karretje, en dus de bal, een bepaalde richting in rollen.
“Ik wilde een object op afstand bedienen zonder de gebruikelijke afstandsbediening die je moet vasthouden”, legt De Boer uit. “Als kind leren we dat een voorwerp verschuift als we er tegenaan duwen. Mijn afstandbediening bootst een soortgelijke, natuurlijke interactie na tussen het object en de gebruiker.”
Superheld
Het afstudeerproject draagt de naam ‘superhero interactions’ vanwege het gevoel dat het volgens De Boer teweegbrengt bij de gebruikers. “De reacties van de gebruikers zijn heel enthousiast”, zegt hij. “Het lijkt alsof ze veranderen in superhelden. Waarom zou je robots ontwerpen die van alles kunnen, terwijl je ook de mens zélf kunt uitbreiden met extra gaven?”
Het systeem is nog niet perfect. Zo moet de gebruiker nog met de bal meelopen om hem goed te kunnen aansturen. Ook is onduidelijk of de vervorming van kinderpezen wel groot genoeg is om het principe te laten werken. De komende tijd wil De Boer zijn vinding daarom verder doorontwikkelen. Het plan is om zijn eigen bedrijf op te richten en uiteindelijk samen met een of meerdere partners te werken aan een toepassing van het ontwerp.
Sproeier
“De bal is slechts een abstract object, maar je kunt het principe op heel veel dingen toepassen. Ik denk momenteel vooral aan kinderspeelgoed voor buiten, bijvoorbeeld een sproeier die beweegt als je je hand op en neer doet.”
Een filmpje van het ontwerp is hier te zien.
Dit verhaal verscheer eerder in Cursor.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook