Iedereen zijn eigen robotdubbelganger /1 reactie

Batterij

Maar daarmee zijn de onderzoekers er nog niet. Want als nanorobots ooit de vorm van een mens moeten nabootsen, is het de bedoeling dat zo’n ‘nano-dubbelganger’ niet constant op een elektriciteitsplatform staat, maar vrij rondloopt in een vertrek. En dan zullen de ‘nanobots’ toch érgens stroom vandaan moeten halen. Hoe de onderzoekers dat probleem willen oplossen? “Claytronics-personages zouden zich in de toekomst om een batterij kunnen wikkelen”, zegt Seth Goldstein. “Die stroombron kunnen ze dan als een soort intern orgaan met meedragen.”

Supercomputer

De bouw van de hardware is nog niet eens de grootste uitdaging voor de onderzoekers. Die zit ‘m in het schrijven van de software. Want ontwerp maar eens een computerprogramma dat honderden, duizenden of zelfs miljoenen nanorobots kan aansturen. “Op dit moment bestaat zulke software nog niet”, geeft Goldstein toe. “Maar we denken hard na over oplossingen. Misschien dat we het aantal nanorobots in claytronics-voorwerpen kunnen beperken door er gaten in te laten zitten. Die gaten kunnen we met videoprojectie verbergen zodat toeschouwers er niets van zien. Het nadeel daarvan is alleen dat je dan wel een stoel kunt maken met claytronics, maar dat je er nooit echt op kunt gaan zitten, omdat er niet genoeg nanorobots in zitten om voldoende steun te bieden.”

“Zelf hoop ik dat het niet nodig is om het aantal robots te verminderen en dat je claytronicsvoorwerpen ook echt kunt gebruiken”, zegt Goldstein. “We willen de rekenkracht die nodig is voor de techniek het liefst op een of andere manier verdelen over de processors van de verschillende nanorobots. De computer zou dan met slechts een paar apparaatjes communiceren en de overige robotjes moeten vervolgens op eigen kracht uitrekenen welke positie ze moeten innemen. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je een supercomputer nodig hebt voor claytronics. Iedereen moet de techniek straks kunnen gebruiken.”

Lichaam versturen

De claytronic-bedenkers hopen op een toekomst waarin er overal gedaantes opduiken die zijn opgebouwd uit nanorobots. Je zou volgens de uitvinders zelfs je eigen dubbelganger de wijde wereld in kunnen sturen.

“Stel dat je computer je filmt met een speciale camera en dat je gedaante en bewegingen daarna in 3D worden nagebootst door een grote hoeveelheid nanorobots”, zegt Todd Mowry. “Die dubbelganger van je kan dan niet alleen in je eigen huis worden opgebouwd, maar ook in het huis van iemand die een telefoongesprek met je voert. Die persoon krijgt dan het idee dat je echt bij hem in de kamer staat en met hem praat.”

“Op deze manier kunnen mensen over hele grote afstanden persoonlijk contact hebben. Het lijkt op teleportatie, maar in feite is het een hele simpele techniek. Bij een telefoonlijn wordt je stem in bits en bytes verstuurd en ergens anders weer ‘opgebouwd’ en nagebootst. Straks kan dat met je lichaam ook.”

Zie ook Claytronics op YouTube

Reageren via Facebook

Reacties

Over Dennis Rijnvis