Ierse telecommer verovert Caraiben in sneltreinvaart /reageer

Ierse telecommer verovert Caraiben in sneltreinvaart

En toen was daar Digicel. Hoe zegt u? Digi-cel, een Ierse telecommer die in een paar jaar tijd 4,7 miljoen klanten aan zich wist te binden. Met name in het Caraibisch gebied, waar de telecomprovider zich de snelstgroeiende mag noemen. Actief in 21 landen, van Haiti tot Trinidad en van Bermuda tot Aruba, Suriname en El Salvador. En natuurlijk in Curacao, waar Digicel zich marktleider mag noemen, onder meer door de sponsoring van het online jongerenmagazine Carib Flava.

Op en top Iers

Het hoofdkantoor van Digicel staat in Jamaica, juridisch zetelt de firma in Bermuda, maar verder is het bedrijf op en top Iers.
Aan de top staat Denis O’Brian, een goedlachse volbloed Ier met massa’s ervaring in de telecomwereld en in het bezit van veruit de meeste aandelen (78 procent). De agressieve marketingcampagnes die hij met zijn board of directors accordeerde, hebben zijn Digicel het laatste boekjaar een groei van 144 procent opgeleverd. Tijd voor Denis om verder te groeien. Het liefst zonder lastige aandeelhouders.
Om hen uit te kopen gaf O’Brian in februari van dit jaar voor 1,4 miljard dollar aan obligaties uit. Het ging om de grootste obligatie-offerte ooit in het Caraibisch gebied gesloten, meldt NRC Handelsblad. En hoewel de schuldpapieren het predikaat junkbonds kregen (lees: hoog risico!), was de uitgifte vijf keer overtekend.

Alleenrecht

Met een deel van die opbrengst koopt Digicel de aandeelhouders uit, zodat O’Brian het rijk weer alleen heeft en zich opnieuw directeur-grootaandeelhouder mag noemen. Met dat alleenrecht kan hij vervolgens verder invulling geven aan zijn missie: het verder veroveren van landen die andere telecommers eigenlijk laten liggen. Want de 4,7 miljoen klanten is natuurlijk niet genoeg. Ter vergelijking: Vodafone heeft wereldwijd een slordige 180 miljoen klanten, waarvan 3,88 in Nederland.

Veelbelovend

Rijen mensen bij de opening van een Digicelwinkel in GuyanaDie strategie lijkt veelbelovend. De lokale markten in de Caraiben (en zelfs ook ver daarbuiten) liggen volledig braak. De overheid is meestal de enige telecomprovider. En van dergelijke stroperige bureaucratieen is het gemakkelijk winnen.
De telecomprovider gebruikt daarvoor vooral agressieve marketing en een uitmuntende klantenservice. Zo sponsort het in Curacao jongerentijdschriften en organiseerde het er tien maanden geleden een gratis concert van de vijf populairste bands van het eiland, meldt NRC.

Klantenservice

Maar Digicel gaat niet alleen voor een hip imago. Ook de klantenservice moet perfect. Mobiele telefoons zijn een belangrijk statussymbool in het Caraibisch gebied, ondanks de lage inkomens daar. Op Aruba is het aantal mobieltjes per hoofd van de bevolking een van de hoogste van de wereld. Vooral de duurdere toestellen zijn in trek.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter