Illegaal linken gaat niet ongestraft /4 reacties

beeld: Nick StarrPas als er iets bijzonders is, kan een zoekmachine dus aansprakelijk zijn. Bij die mp3-zoekmachine was dat zo. De site wist dat “het leeuwendeel van de openbaarmakingen op het World Wide Web van mp3-muziekbestanden ongeautoriseerd is”. Ook wist de site dat haar bezoekers met name naar die mp3’s zouden zoeken. Bovendien verdiende de site geld met advertenties bij die links. En daarom werd de site veroordeeld.

De grenzen voor linksites en zoekmachines zijn dus:

  • het soort materialen dat je indexeert (waar je links naar verzamelt) wordt overwegend illegaal aangeboden
  • je weet dat je bezoekers met name naar de illegaal aangeboden materialen zoeken
  • je verdient daar geld mee

Ongewenste links

Een site handelt niet onrechtmatig als er bij zoekresultaten ongewenste links verschijnen.

Zoekmachines proberen zo veel mogelijk relevante informatie aan te bieden, maar niet iedereen is blij met die resultaten. Het kan gebeuren dat de zoekmachine een verkeerde associatie legt, bijvoorbeeld omdat iemands naam met sekssites in verband wordt gebracht omdat die sekssites die naam gebruiken om bezoekers te trekken.
Toch zijn zoekmachines daar niet aansprakelijk voor. Dit blijkt uit een vonnis van mei 2007 over zoekmachine Google. Het ging daar om links naar sekssites die verschenen wanneer mensen naar een tv-presentatrice zochten. De kern van het vonnis:

“De zorgplicht van Google reikt niet zover dat zij aansprakelijk is voor de bereikbaarheid van die informatie van die ander, indien zij niet weet of redelijkerwijs behoort te weten dat die informatie apert onrechtmatig is. In dit geval was het voor Google redelijkerwijs onmogelijk om tot de conclusie te komen dat de informatie niet correct was.”

Reageren via Facebook

Over Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet (1974) is ICT-jurist, octrooigemachtigde en informaticus. Na negen jaar bij de octrooiafdeling van Philips begint hij per 1 juli 2008 als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Op zijn website Iusmentis publiceert hij over softwarelicensering en internetrecht. Arnoud blogt ook over internetrecht. In 2009 hoopt hij zijn master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden.