Imagobuilding: zo doet de Nederlandse Energie Maatschappij het /reageer

Imagobuilding: zo doet de Nederlandse Energie Maatschappij het

“Ons product is totaal niet sexy.” Niet veel ondernemers zullen hem dat zo unverfroren nazeggen. Maar Pieter Schoen, oprichter en baas van de ­Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), is heel nuchter. “Of je nu klant bent van Nuon, Essent of van ons, je lampje zal er niet beter van schijnen.”

Lees meer in de MT500

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder in de MT500, de jaarlijkse gids van Management Team over het imago van bedrijven. Bestel de gids online en lees over knuffelbanken, de strategie van Frits van Eerd (Jumbo), verkopen in China en veel en veel meer.

MT500

Om zich af te zetten tegen de concurrenten heeft NLE zich vanaf de start in 2005 als prijsvechter gepositioneerd. Maar dan nog: zie gemakzuchtige consumenten maar eens zover te krijgen dat ze overstappen naar een andere stroomleverancier. NLE moest lawaai maken.

Aanvankelijk zette Schoen nog callcenters en colporteurs in, maar toen de aversie tegen deze verkoopmethodes groeide, maakte hij een drastische switch naar grootschalige reclamecampagnes met BN’ers. TV-personality ­Natasja Froger beet het spits af, en muntte en passant de slogan ‘Ik zeg: dóen’. Niet iedereen was fan van de schreeuwerige commercials, maar ze werkten wel: Frogers inspanningen waren goed voor 60.000 nieuwe klanten.

Schoen is niet gekrenkt dat hij met vervolgoptredens van volkszanger Frans Bauer en voetbaljournalist Johan Derksen twee keer een Loden Leeuw voor irritantste tv-reclame binnenhaalde. “Mensen moeten nu eenmaal wakker geschud worden.”

O ja, NLE is ook nog ‘oer-Hollands’ en levert groene energie. Maar daarover slaat Schoen niet te hard op de trom: “Als ik één tennisbal naar jou gooi, vang je hem. Gooi ik er drie, dan vang je er geen één.”

Ook interessant:

Hoe de winkel kan winnen van webshops
Het nieuwe strijdtoneel: aandacht

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie MT

Management Team is het grootste businessmerk van Nederland en praat ondernemers en managers bij over kansen in business, strategie, management en carrière.