In 2011 cybercrime een groter probleem dan streetcrime /2 reacties

In 2011 cybercrime een groter probleem dan streetcrime

Rond de jaarwisseling is het altijd tijd om terug te kijken. Maar een Brits artikel van 30 december 2010 noopt Wilfred van Roij juist om ver vooruit te kijken. Zo las hij het volgende in de Daily Mail.

We’re more likely to face crime online in 2011 than in the street

Volgens dit artikel maken Britten volgend jaar dus meer kans om slachtoffer te worden van cybercrime dan van “echte” criminaliteit.

Twitterende politiechef

Nadat we in 2010 zijn opgeschrikt door Wikileaks, een (geschorste) twitterende districtschef van politie, een wereldwijd botnet vanuit Nederland (en zo kunnen we nog even doorgaan) wordt het nu in 2011 toch echt tijd voor een flinke portie digitale bewustwording.

In deze wereld die steeds transparanter wordt is de opkomst van cybercrime niet meer te stuiten. Het begrip privacy schijnt al bijna niet meer te bestaan. De ontwikkelingen op internet volgen elkaar zo snel op, Hyves is uit, Facebook is in. Als je niet twittert hoor je er niet bij, maar als je dit onzorgvuldig doet mag je een andere baan gaan zoeken.

Hoe is het toch mogelijk dat normen en waarden die we wel kennen in ons dagelijks leven als sneeuw voor de zon verdwijnen achter het computerscherm? Waarom zijn we ons wel bewust van de gevaren die op de loer liggen in de echte wereld en willen we deze niet zien in de virtuele wereld? Waarom waarschuwen we onze kinderen wel voor digitale kinderlokkers maar voegen we zelf ieder zich aandienend contact op LinkedIn of Facebook zonder enige controle aan onze vriendenlijst toe?

Onderzoek naar cybercrime

Maar het kon allemaal nog veel erger in 2010. Enkele dagen geleden verscheen het rapport Phishing, Kinderporno en Advance Fee internet Fraud, een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Faber dat in opdracht van het ministerie een onderzoek deed naar cybercrime.

Als er iets is dat aantoont dat we in Nederland maar eens opnieuw moeten beginnen met het invoeren van digitale bewustwording is het wel dit 400 pagina tellend rapport. Het rapport is doorspekt met taalfouten, technische blunders en aanbevelingen die het predicaat lachwekkend verdienen. Als onze overheid na de onthullingen van Julian Assange en zijn website zelf al behoefte krijgt aan privacy, moet het volgens het rapport Faber wel heel gewoon zijn dat iedere anoniem surfende Nederlander als verdachte mag worden aangemerkt.

Het was een wonderlijk digitaal 2010 en wat zal 2011 ons brengen? Nog meer Social Media, nog meer mobiel, nog meer draadloos en nog minder privacy en volgens het eerder genoemde artikel nog meer cybercrime.

Ik pleit ervoor om maar eens te beginnen onze jeugd dan digitaal bewust op te (laten) voeden. Misschien dat op deze manier iets van die bewustwording doorsijpelt naar onze eigen generatie, die dan ook cybercrime gaat zien als “echte”criminaliteit en niet als het werk van wat opgeschoten pubers .

Bestrijden

Cybercrime is een echte en niet meer weg te denken criminaliteitsvorm die sterk bestreden dient te worden door een globale overheid in samenwerking met externe partners.

Ik zie uit naar 2011, zowel virtueel als digitaal en ben benieuwd hoe spannend en cybercrimineel het gaat worden, u ook? Of toch niet? Of toch maar weer een ander rapport? Of toch maar een nieuw Postbus 51 spotje? Of toch maar een ministerie van Internet?

Reageren via Facebook

Over Wilfred van Roij

Na een loopbaan van 25 jaar bij politie Nederland, waarvan de laatste 10 jaar als tactisch (digitaal) rechercheur, heeft Van Roij in mei 2007 de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Hij is nu algemeen Directeur bij www.digitaleopsporing.nl Digitale opsporing heeft een eigen particulier recherchebureau en forensisch onderzoeksbureau en maakt onderdeel van de Securitygroep van Com-Connect. De unit 112Academy ook onderdeel van Com-Connect verzorgd opleidingen op het gebied van veiligheid.