Column/ In de ban Van der Sloot /2 reacties

Column: Henk de Greef

Foto van de auteur

Henk de Greef is een adviseur met een coachende stijl, die zich heeft gespecialiseerd in Persoonlijke ontwikkeling in lijn met organisatieontwikkeling, met het oog op ondernemerschap. Dit doet hij door het scheppen van ruimte en tijd voor ontwikkeling, door het toepassen en aanbieden van nieuwe rijnlandse principes, waardoor ondernemerschap, innovativiteit, creativiteit en zelfredzaamheid (weer) nieuw leven krijgen. Bovendien heeft hij zich meester gemaakt in het herkennen en oplossen van (organisatie)problemen die vaak onoplosbaar worden gemaakt door vastgezette (vastgeroeste) (denk)kaders.

Met TARGON organisatie advies beoogt hij managers en ondernemers, zowel profit als non-profit, te helpen hun persoonlijke- en organisatiedoelen te bepalen en verwezenlijken.

Ervaring heeft hij opgedaan als zelfstandig ondernemer in het mkb, in diverse andere bedrijven, als ondernemerscoach en als bemiddelaar in durfkapitaal. Middels een groot netwerk van adviseurs bij o.a. DeLimes en de Orde van Organisatie Adviseurs houdt hij de zaag scherp met de laatste inzichten in het vakgebied.

Wat begon als een nachtelijk, helaas ook dodelijk, avontuur van een aantal pubers op Aruba, houdt nu de gemoederen in Nederland flink bezig. Zeven miljoen kijkers scoorde het - zoals hij het zelf noemt - “spraakmakende” programma van Peter R.
En spraakmakend was het, want zelfs gisteren nog ging het op BNR newsradio veelal over dit programma. Peter versloeg met grote voorsprong ‘Boer zoekt vrouw’, dat net bekend stond als best bekeken programma. Kennelijk is er iets in die programma’s dat ons boeit.

Showprogramma

Het was stil op straat zondagavond, want er was een belangrijke televisie-uitzending. Het Mysterie rond de verdwijning van Natalee Holoway werd opgelost tijdens een twee uur durend showprogramma van SBS6. Peter had de marketingmachine goed op gang gebracht, door aan te kondigen dat de zaak opgelost was, maar nog even het geheim niet te verklappen.

Dat was koren op de molen voor de andere media-aanbieders, want stel dat je Peter voor zou kunnen zijn, dat zou pas een sterk staaltje wezen. Praat- en nieuwsprogramma’s spoedden zich om een expert in te schakelen, die mogelijk een tipje van de sluier zou kunnen lichten. Het bleef bij speculaties, maar de boodschap was helder: “Wel kijken, zondagavond!”

Wereldnieuws

Na afloop van het programma was het wereldnieuws. Peter had door middel van een zogenaamde vertrouwenspersoon verklaringen aan Joran weten te ontfutselen en alles op video vastgelegd. Iets dergelijks was nog niet eerder vertoond, en derhalve nieuwswaardig voor vele (ook buitenlandse) zenders.

De discussies na afloop liepen uiteen van rechtsgeldigheid, tot moraal en privacy. Iedereen had er wel iets over te zeggen. BNR weidde er haar inbelprogramma’s aan, zodat luisteraars er ook weer iets over mochten zeggen, naast de vele experts. Of het wel mag, of je ervoor mag betalen, of je het mag uitzenden, of je het moet overlaten aan justitie en vele soortgelijke vragen deden de ronde.

Oordeel

Wat echter niet aan de orde kwam in de vele praatprogramma’s is of je ernaar mag kijken en een oordeel mag vellen op basis van wat je op televisie hebt gezien.
Niemand is er bij geweest, die nacht. Niemand kent de lokale context, de aanloop naar het gebeurde, het slachtoffer, Joran en andere omstandigheden. Het enige wat we kennen naar aanleiding van de uitzending van Peter R. is een zorgvuldig georkestreerd stuk reality-tv.
We nemen dat, onder het genot van chips en bier, in onze eigen vertrouwde huiskamer tot ons en weten vervolgens direct hoe het in elkaar zit, wat er moet gebeuren en wat we van de vermeende dader vinden.

Bedreiging

Dat vind ik gevaarlijk! Niet alleen voor het slachtoffer of de vermeende dader, maar voor de hele ontwikkeling in de samenleving is dat een bedreiging. Als wij als volk, klakkeloos, zonder een enkele vorm van eigen onderzoek, geloven wat ons op televisie wordt voorgeschoteld, leven we echt in een virtuele wereld. De wereld van de televisie als virtuele realiteit en leidraad voor organiseren. De wereld van ‘Boer zoekt vrouw’.

Reageren via Facebook