Reacties/ In de tang van het octrooi printlink


Joeri Beetz (14 januari 2009, 08:54)

Die 'zogenaamde research exemptions' bestaan al lang. In de Rijksoctrooiwet 1995 is deze te vinden in artikel 53(3). In de eerdere Octrooiwet (1910) stonden al soortgelijke bepalingen. Ook de meeste andere landen kennen dergelijke bepalingen.

Met een octrooi kan je dus, itt de beweringen in dit artikel, geen onderzoek tegenhouden.

Arnoud Engelfriet (14 januari 2009, 21:55)

Joeri: het gaat om octrooi op <I>bouwstenen</I> voor research. Als de stofjes of materialen geoctrooieerd zijn en niet zomaar vrij verkrijgbaar, dan is het lastig om daar onderzoek mee te doen. Een licentiecontract kan voortbouwend onderzoek op het gekochte materiaal verbieden, of eisen dat alle vonsten op basis van het gekochte materiaal afgestaan worden aan de licentiegever (grantback).

En bij het stuk over Linux wordt weer de oude mythe herhaald dat mensen dat "voor de fun" doen. Nou is dat de titel van een boek over Torvalds, maar hij is dan toch echt in de minderheid: de meeste bijdragen aan Linux komen gewoon van bedrijven die dat toch echt uit commerciële motieven doen.

Auteur (19 januari 2009, 10:06)

Beste Arnoud,
Klopt helemaal. Aanvankelijk stond er in de tekst ook een stukje over het belang dat commerciele bedrijven hebben bij open source software:
"Ook hardwareproducenten kunnen belang hebben bij open source communities. Er moet immers software ontwikkeld worden die op hun hardware kan draaien. Als dat gebeurt via open source, wordt ook de hardware een stuk goedkoper.” Helaas heeft de eindredactie dit fragment, omwille van de lengte van het artikel, later verwijderd.
Enith Vlooswijk

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje