In het zadel voor Duchenne (deel 2): Event-fundraising /reageer

In het zadel voor Duchenne (deel 2): Event-fundraising

Duchenne Heroes

Van 11 t/m 17 september vindt de Duchenne Heroes plaats. Een monstertocht die alleen voor bikkels is. Op de mountainbike wordt in 7 dagen 700 kilometer afgelegd over de ruige trails van Luxemburg naar Nederland. En dit allemaal om meer dan een miljoen aan sponsorgeld binnen te krijgen voor de genezing van de ziekte van Duchenne. IDEAL&CO, een duurzaam productontwerpbureau uit Amsterdam, schrijft uit sympathie voor dit evenement en de deelnemers een drieluik op SYNC over de relatief onbekende ziekte, het nut van sponsortochten en de duurzame fiets bij uitstek. Op deze manier vragen we meer aandacht voor de ziekte en roepen we mensen op geld te doneren via deze link

De tijd van slenteren van deur tot deur met de collectebus is voorbij. Event-fundraising is de nieuwe manier om geld binnen te harken. Het organiseren van grote evenementen om de crowd te mobiliseren en geld in te laten zamelen voor het goede doel wordt steeds populairder. Innovatie en creativiteit blijken hierbij belangrijke factoren voor de mate van succes van het evenement.

Deze nieuwe vorm van fondsenwerven is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Daar worden al sinds 1980 extreme sportieve prestaties georganiseerd waarbij de deelnemers in het persoonlijke netwerk naar sponsors zoeken. Via deze zogenaamde RunWalkRide events rennen, lopen en rijden miljoenen Amerikanen daar al jaarlijks meer dan 25 miljard dollar bij elkaar.

Oorspronkelijk waren de evenementen bedoeld voor een selectieve groep topfitte mensen die door hun enthousiasme en grote portie energie een hoop geld konden verzamelen. Maar de laatste tijd neemt het aantal evenementen geschikt voor een grotere doelgroep toe. Door de uitdaging laagdrempeliger te maken, maar nog steeds interessant voor de doorsnee Nederlander, worden nu meer mensen bereikt. En dat betekent meer centen in de pot.

Sportieve uitdaging

Duidelijk mag zijn dat de sportieve uitdaging die hierbij bedacht wordt een belangrijke rol speelt. De impact bij het uiteindelijk volbrengen van de extreme prestatie heeft vaak een behoorlijke impact op de deelnemers. Het vergoot de eigenwaarde en het zelfvertrouwen. Daarom wordt event-fundraising vaak gepresenteerd als een interessant ‘lifechanging’ evenement. En wie gunt het zijn naaste niet om een levenservaring mee te maken. Daarnaast transformeert de extreme uitdaging de deelnemers tot echte helden in de ogen van familieleden en vrienden. Geld doneren wordt daardoor meer een blijk van respect op basis van gunning.

Het feit dat een evenement als Alpe d’Huzes, waarbij deelnemers de beroemde Franse bergtop zes maal met de fiets moeten beklimmen, meer dan 20 miljoen ophaalt is niet alleen te verklaren door de leuke uitdaging. Daar waar grotere bedrijven al vaker aan sponsoring deden, is het nu ook voor het midden- en kleinbedrijf interessant geworden om te doneren. De manier van sponsoren is persoonlijker en lokaler, want je helpt iemand uit je persoonlijke kring. Bovendien mag je sinds 2009 het gesponsorde bedrag bij je belastingaangifte zakelijk aftrekken.

Handenopgehou

Maar er zijn tegenwoordig al zoveel soorten activiteiten. Wordt Nederland zo onderhand niet eens moe van al dat handenopgehou? Volgens de oprichter van Nederlands marktleider Emolife, Bert Cocu, zal event-fundraising alleen maar populairder worden. “Op de Amerikaanse markt wordt de publieke opinie over event-fundraising steeds positiever. Dit komt vooral omdat deelnemers laten zien dat ze er zelf ook iets voor doen wat sympathie opwekt.”

Daarbij komt nog dat goededoelenorganisaties steeds creatievere concepten verzinnen en die steeds actiever in de tumultueuze markt zetten om hun deel binnen te slepen. In subsidieland zijn namelijk veel geldkranen dichtgedraaid. Event fundraising leent zich hier uitstekend voor.

Kinderen en ziektes

Maar het allerbelangrijkste blijft nog steeds het goede doel. Mensen moeten een goed gevoel hebben bij het doel waarvoor de sponsoractie is georganiseerd. Hoe cru het ook klinkt: kinderen en ziektes doen het heel erg goed.

Duchenne Heroes is hierbij het ‘proof of concept’. In de afgelopen vijf edities is het gedoneerde bedrag alleen maar toegenomen per deelnemer. Dit is te verklaren door het grote aantal herhaal-deelnemers. Vaak doen vaders of familieleden van jongetjes met Duchenne mee, waardoor de betrokkenheid en inzet zeer hoog is. Er is een actieve community ontstaan. Een goed voorbeeld om te laten zien waartoe event-fundraising in staat is.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Thies Timmermans

Thies Timmermans (1979) studeerde in 2006 af aan de faculteit industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie ging zijn interesse vooral uit naar het sociale aspect voor productontwerpen.

Thies is mede-eigenaar van het Amsterdamse ontwerpbureau IDEAL&CO. Als duurzaam productontwerper houdt hij zich bezig met mobiliteit, sociale innovatie en technische ontwerpen. Daarnaast schrijft hij voor diverse magazines over duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over zijn projecten en verhalen kun je vinden op zijn website [url=http://www.flo-design.nl]www.flo-design.nl.