In het zadel voor Duchenne (deel3): De bamboe fiets
/reageer
-
door: Thies Timmermans over: duurzaam, mobiliteit, businesstrends, materiaal op: 13 september 2011 Een mooi product met een sociaal verhaal.
Kennisdeling en entrepreneurschap als tools om Afrika uit het slop te halen.
Duchenne Heroes
Van 11 t/m 17 september vindt de Duchenne Heroes plaats. Een monstertocht die alleen voor bikkels is. Op de mountainbike wordt in 7 dagen 700 kilometer afgelegd over de ruige trails van Luxemburg naar Nederland. En dit allemaal om meer dan een miljoen aan sponsorgeld binnen te krijgen voor de genezing van de ziekte van Duchenne. IDEAL&CO, een duurzaam productontwerpbureau uit Amsterdam schrijft uit sympathie voor dit evenement en de deelnemers een drieluik op SYNC over de relatief onbekende ziekte, het nut van sponsortochten en de duurzame fiets bij uitstek. Op deze manier vragen we meer aandacht voor de ziekte en roepen we mensen op geld te doneren via deze link
De fiets krijgt, nu duurzaamheid een belangrijk speerpunt is, als groen vervoermiddel de nodige aandacht. Maar behalve door een lage carbon footprint kan het vervoermiddel ook op een andere manier bijdragen aan een beter wereld. De bamboe fiets, sinds enige tijd in Nederland verkrijgbaar, bevordert de maatschappelijke ontwikkeling in derdewereldlanden.
Het originele ontwerp komt van een Amerikaanse fabrikant van carbon fietsframes genaamd Craig Calfee. Als publiciteitsstunt bouwde Calfee twaalf bamboe fietsen voor vrienden, kennissen en zakenrelaties. De feedback op de rijeigenschappen van de fiets waren echter zo lovend, dat hij in 2005 besloot de markt op te gaan.
Productie in Ghana
Onder de naam Bamboosero zette hij in Ghana workshops op voor de productie van bamboeframes. De bedrijfjes worden gerund door lokale ondernemers. De gedachte erachter is dat, door zelfvoorzienende ondernemingen op te zetten, de cirkel van westerse subsidieafhankelijkheid wordt doorbroken. “Give a man a fish, you feed him for a day; teach a man to fish, you feed him for a lifetime.”
De keuze voor productie in het Afrikaanse land is echter niet gebaseerd op louter maatschappelijke verantwoordelijkheid. De ondernemer in Calfee had al snel door dat de productie van bamboeframes een tijdrovende klus is. Door de ongelijkmatige vormen en afmetingen van het natuurlijke materiaal leent de productie ervan zich niet voor massafabricage. In lageloonlanden, waar bamboe groeit als kool, kan het echter met low-tech bewerkingen worden omgetoverd tot een betaalbaar product. Ongeveer 150 dollar van de prijs gaat rechtstreeks naar de portemonnee van de Ghanese ondernemer.
Kennis doorgeven
Bamboosero lijkt intussen van een uit de hand gelopen pr-stunt te zijn uitgegroeid tot een succesvolle onderneming. Het aantal productie units in Ghana is intussen meer dan verdubbeld. Daarnaast wordt het idee ook goed ontvangen in andere landen als Zambia, Oeganda en de Filippijnen. Het doorgeven van kennis speelt hierbij een belangrijke rol. Dit wordt gedaan door het organiseren van cursussen, waarbij locals worden opgeleid tot bamboeframebouwers.
Aan de vraagkant lijkt de interesse voor bamboe fietsen toe te nemen. Waar andere fabrikanten al eerder zonder groot succes bamboe fietsen in het hoger segment van de markt plaatsten, lijkt het Bamboosero wel te lukken om fietsen te slijten aan de modale burger. De fietsen van Bamboosero zijn namelijk een stuk betaalbaarder dan die van hun concullega’s en komen met een aantrekkelijk verhaal. Het voelt goed om op een bamboe fiets te rijden.
In Nederland kun je de fietsen van Bamboosero bestellen bij Joep van Ginderen: www.eerlijkekansen.nl
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook