Nieuws/ In-house ondernemerschap stimuleren? Speel een spel! /reageer

door: Renée Kneppers
over: personeel, strategie, businesstrends
op: 25 maart 2008

Grote technologiebedrijven innoveren meestal maar in kleine stapjes. Logisch, want ze zijn vooral gericht op het verbeteren van bestaande producten.

Om nieuwe afzetmarkten aan te boren zijn echter radicale innovaties nodig, zoals de cd of de Post-it van 3M. Een manier om die te ontwikkelen is via intrapreneurship. Hierbij krijgen ondernemende personen binnen een bestaand bedrijf de vrijheid een goed idee om te zetten in een succesvol product.

Proefschrift

Hanns Menzel, die een dezer dagen promoveert aan de TU in Eindhoven, ontwikkelde een business game waarmee bedrijven hun ondernemende werknemers kunnen stimuleren nieuwe producten te bedenken. Zijn proefschrift draagt de naam: ‘Intrapreneurship-conducive culture in industrial R&D: the design of a simulation game to create awareness and provide insight’.

Ondernemende geesten

Ondernemen binnen de muren van een bedrijf is niet zo logisch als het misschien lijkt. Grote (technologie)bedrijven hebben vaak de neiging risico’s te mijden, zijn vooral met de korte termijn bezig en blijven gebonden aan procedures en papierwerk.
Ondernemende geesten nemen echter juist graag risico’s, kijken ver vooruit en willen niet gehinderd worden door bureaucratie.

Dit conflict is niet in één klap op te lossen. Een eerste stap is het besef dat een grondige omslag in houding nodig is. Daarbij is het belangrijk risico’s te durven nemen, veel samen te werken met anderen en meer in de toekomst te kijken.
Deze facetten komen allemaal aan de orde in het simulatiespel dat bedrijfskundige Menzel MSc (31) tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde.

Managers overtuigen

In Menzels business game moet een ondernemende ingenieur met een goed idee voor een radicaal nieuw product proberen zijn drie managers te overtuigen. Die zijn aanvankelijk namelijk helemaal niet overtuigd van de kans van slagen van de innovatie.
Het spel duurt - na een briefing - drie kwartier en draait er vooral om via onderhandelen een compromis tussen de intrapreneur en de managers tot stand te brengen, zodat beiden het eens zijn over het benutten van de business opportunity. Daarbij krijgen ze hulp van een externe consultant, een andere rol in het spel. Het spel wordt bekeken en beoordeeld door vijftien mensen, die de intrapreneurs tevens coachen.

Nuttig

De promovendus probeerde zijn spel eerst uit op tweehonderd studenten van Duitse en Nederlandse universiteiten. Daarna testte hij een verbeterde versie ook met vijftig R&D-medewerkers van vier grote technologie-multinationals in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Daaruit bleek dat het spel goed werkt en dus nuttig kan zijn voor bedrijven.

Niet juiste bedrijfscultuur

Ook kwam overigens naar voren dat de R&D’ers het conflict tussen intrapreneur en managers niet tijdens de duur van het spel konden oplossen. Dit duidt er volgens Menzel op dat de geteste bedrijven nog niet de juiste bedrijfscultuur hebben voor intern ondernemerschap. Het spel gaat nu worden gebruikt in bedrijven die intrapreneurship meer willen ontwikkelen. Ook gaat een aantal Nederlandse en Duitse universiteiten het gebruiken in colleges over innovatiemanagement.

Reageren via Facebook

Reacties