India bouwt grootste WiMax-netwerk ter wereld /3 reacties

India bouwt grootste WiMax-netwerk ter wereld

Het Indiase Tata Communications heeft het ambitieuze plan opgevat om wereldwijd marktleider te worden in draadloze breedbandnetwerken. Thuisland India is het proefland. Daar lanceert TaTa het ’s werelds grootste commerciële WiMax-netwerk.

115 steden

Op 4 maart lanceerde TaTa Communications een landelijke uitrol van een commercieel WiMax-netwerk, tot op heden het grootste draadloze mobiele breedband netwerk ter wereld. Tien steden en 5.000 bedrijven kunnen inmiddels gebruik maken van het netwerk. Doelstelling is om volgend jaar 115 steden te hebben aangesloten.

Niet nieuw

WiMax is niet nieuw. Iedereen in de IT-industrie praat er al jaren over, maar op de een of andere manier komt de technologie maar mondjesmaat van de grond. Als het al ergens wordt gebruikt, dan is het in Japan en Korea. Amerika volgt traag. Telecommer Sprint maakte onlangs bekend de stad Washington van WiMax te gaan voorzien. Andere steden in de US volgen het jaar daarop.
In Nederland wordt WiMAX nog niet commercieel toegepast. Er lopen wel proefprojecten (onder andere door Nozema) maar grootschalige netwerken zijn er nog niet.

Met een theoretisch bereik tot 50km en een datasnelheid tot 70 Mbit/s (alleen op kleine afstand) overtreft WiMAX de Wi-Fi-techniek, die nu tot maar 100m komt. Vanwege het grote bereik wordt WiMAX ook als een alternatief of opvolger van GSM en UMTS en netwerken gebaseerd op Wi-Fi gezien. In landen en gebieden met lagere bevolkingsdichtheid wordt WiMAX wel gezien als alternatief voor breedbandverbindingen als Internet via de kabel of ADSL.

Betrouwbare verbindingen

Genoemde netwerken kunnen echter niet tippen aan dat wat Tata in India bouwt. De sterk groeiende economie van India vraagt om steeds betere en betrouwbare verbindingen. Maar door de krakkemikkige infrastructuur, zijn die nauwelijks voorhanden. Breedband is voor bijna niemand weggelegd, niet voor bedrijven, laat staan voor huishoudens. Met de aanleg van WiMax maakt India die gemiste ontwikkeling in één klap goed. Sterker: neemt het een voorsprong op het Westen.

Optimale dekking

Tata voerde de laatste jaren vele testen uit om een optimale dekking te creëren. December vorig jaar zijn die testen succesvol afgerond. De Indiase telecommer maakt gebruik van de Amerikaanse technologie Telsima, voorloper op het gebied van WiMax-technologie. Tata investeerde 100 miljoen dollar in het project en zal dat de komende jaren uitbreiden tot een bedrag van 500 miljoen dollar.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter