Innovatie in de cultuursector: het Wereldmuseum doet het zo /reageer

Innovatie in de cultuursector: het Wereldmuseum doet het zo

Wie?

Stanley Bremer, directeur Wereldmuseum Rotterdam

Wat?

Cultureel ondernemerschap?

Dit artikel is onderdeel van een serie over ondernemerschap in de culturele sector. Lees ook het inleidende verhaal: hoe de sector van het subsidie infuus af kan

Toen Kras SterVakanties in 2004 een vestiging opende in het Wereldmuseum te Rotterdam, was de wereld te klein. Een culturele instelling die een samenwerking aanging met een commercieel bedrijf, schande!

Het museum presenteerde bijvoorbeeld voorstellingen over Thailand en China, terwijl het reisbureau naar diezelfde landen reizen verkocht. Met het zo verdiende geld kon het museum weer nieuwe investeringen doen. “Iedereen wist dat culturele instellingen commerciëler moesten worden, maar bij ons plan ontstond enorme weerstand”, blikt directeur Stanley Bremer terug.

Bremer haalde zijn schouders op over de ophef en ging door met zijn masterplan: het museum uit de schulden halen en minder afhankelijk maken van subsidies. De juiste mensen zijn daarbij het belangrijkst, zegt ­Bremer. “Je moet de juiste visie hebben, anders nemen we afscheid. We zijn net een bedrijf.”

Het reisbureau verdween na twee jaar uit het museum, de commerciële insteek is gebleven. In 2010 werd zo een omzet van 3,8 miljoen euro gegenereerd, zo’n 45 procent van de totale geldstroom, onder meer dankzij de samenwerking met een ander reisbureau, inkomsten uit de horeca­gelegenheid en de verhuur van zalen.

Eigen sponsor geworden

Het museum is bewust geopend tot 10 uur ’s avonds: drukke ­tweeverdieners hebben zo ook de kans om langs te komen (en geld uit te geven). Ook werd een speciale fiscale constructie ontwikkeld, waarbij de commerciële activiteiten van het museum in een aparte BV ­zitten, die de status heeft van een fondswervende instelling.

­Bremer: “De winst uit die instelling gaat naar een goed doel: het museum. Zo zijn we onze eigen sponsor geworden, wat ook nog eens 20 ­procent vennootschapsbelasting scheelt.” ­ Het uiteindelijke doel van het Wereldmuseum is volledige onafhankelijkheid van subsidies, wat ­volgens de directeur in 2 tot 3 jaar moet lukken. “Steeds meer musea benaderen me nu ook voor advies. Vroeger kregen we vooral negatieve ­kritiek, blijkbaar hebben we inmiddels wel wat credits opgebouwd.”

Meer voorbeelden..
Innovatie in de cultuursector: Incubate doet het zo
Innovatie in de cultuursector: het Glasmuseum doet het zo
Innovatie in de cultuursector: Marres/Art-Partner doen het zo
Innovatie in de cultuursector: Corpus doet het zo

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob van Leeuwen