Innovatie in de journalistiek vooral versiering zonder inhoud /2 reacties

Innovatie in de journalistiek vooral versiering zonder inhoud
  • door: Anton van Elburg
    over: media, uitgeven, consumenten
    op: 20 december 2010
  • ´Nieuwsmedia stellen zich nog steeds op als een alwetende deskundige tegenover de nieuwsconsument.´

  • ´Ik heb vooral behoefte aan iemand die betekenis toekent aan informatie die ik zelf explorereer.´

Kranten en andere nieuwsmedia innoveren heel wat af dezer dagen. Tabloids, betaalmuren, apps, blogs – you name it. Heb ik daar wat aan als lezer? Ben ik daardoor beter geïnformeerd over de wereld? Ik betwijfel het. Vaak betreft de innovatie alleen de verpakking, de distributie of het verdienmodel, en niet de inhoud.

Dit is wat ik zou willen:

Feiten

Vertel mij – als ik dat wil – van elk feit en elke opvatting in een nieuwsverhaal wat de status ervan is. Wat is de oorspronkelijke bron (dieplink of audiovisuele opname)? Is het feit gecheckt? Door wie dan?

Perspectieven

Geef mij een knop waarmee ik zelf het perspectief op een feit of een opvatting kan kiezen. Bijvoorbeeld van betrokkenen, burgers, experts, journalisten, beleidsmakers, belangenbehartigers et cetera.

Reputaties

Toon mij als ik dat wil wat de reputatie van de auteur is. Is hij of zij een expert op een bepaald onderwerp? Maakt hij of zij veel fouten? Wat zeggen anderen over hem of haar? Kan ik hem of haar volgen over dit onderwerp? En wat is de reputatie van een geciteerde persoon of instantie? Welk belang heeft degene die geciteerd wordt om die mening te ventileren?

Data-chocola

Zorg dat ik allerhande bronnen rond het nieuws meteen bij de hand heb: van databanken, professionals, journalisten, boeren, burgers en buitenlui. Biedt de tools aan om zelf chocola van al die data te maken, om zelf invalshoeken te kiezen.

Informatiedichtheid

Geef mij de tools om zelf de informatiedichtheid te bepalen in een verhaal. Meer of minder feiten, meer of minder historie, meer of minder mening, meer of minder human interest etc.

Visualisatie

Als het visueel kan, dan graag.

Relevantie

Nieuwsmedia stellen zich nog steeds op als een alwetende deskundige tegenover de nieuwsconsument. Ik heb veel meer behoefte aan een persoonlijke assistent naast mij, die mij helpt betekenis toe te kennen aan de gigantische hoeveelheid informatie die ik zelf kan exploreren. Kortom: help mij om informatie en kennis te creëren die voor mij persoonlijk relevant is.

Hoe?

Door te experimenteren. Google Living Stories was een aanzet, Open Calais kan wellicht nuttig zijn en zo zijn er al veel tools en technieken beschikbaar. Combineer het met menselijk vernuft tot echte toegevoegde waarde.

Reageren via Facebook

Over Anton van Elburg

De afgelopen jaren heb ik (Anton van Elburg) me als media-professional op vele manieren met internet bemoeid. Bezoek mijn site aboutcontent.nl.