Innovatie komt niet uit Nederland
/reageer
-
door: Ewald Smits over: internet, biotech, software, concurrentie, strategie op: 18 februari 2008 De meest innovatieve bedrijven zitten nog altijd in Amerika
En het zijn vooral ICT-, internet- en (bio-)technologie-bedrijven
In de prestigieuze lijst van ’s werelds meest innovatieve bedrijven, de Fast50, jaarlijks uitgegeven door het tijdschrift Fast Company, komt ook dit jaar geen Nederlands bedrijf voor. De lijst wordt aangevoerd door louter Amerikanen: Google, Apple, Facebook en GE. Het Amerikaanse designbureau Ideo krijgt een opvallende vijfde plaats. Vanwege zijn werk voor onder meer Samsung en Bank of America.
Alibaba
Nike, Nokia, Amazon en Nintendo behalen respectievelijk plaats 6, 7, 9 en 10. Plaats 8 is voor Alibaba, de door Jack Ma opgerichte online directory voor bedrijven in China en India, dat afgelopen november 1,5 miljard ophaalde bij een beursgang.
De lijst kent meer innovatieve bedrijven die in Nederland nauwelijks bekendheid genieten. Neem Affymetrix, de uitvinder van de AmpliChip, een chip die per individu bepaalt welke hoeveelheid van een medicijn het meeste effectief is. Het bedrijf behaalde er vorig jaar een omzet van 405 miljoen dollar mee. Affymetrix, dat plaats 13 kreeg in de Fast50, werkt nu aan technologie die snel kan determineren wanneer iemand kanker of hartklachten heeft. Een minuscuul stukje huid zou daarvoor voldoende moeten zijn.
Method
De eerste Europeaan komen we tegen op plaats 16. Nee, niet Daimler Benz of BMW, maar Method, een bedrijf van een Brits ondernemersduo dat met verantwoorde schoonmaakmiddelen het leven van Procter & Gamble zuur maakt. In 2007 verkocht het duo Eric Ryan en Adam Lowry voor 100 miljoen dollar eco-vriendelijke schoonmaakproducten. En met hun nieuwe, herbruikbare mop Omop openen ze nu de aanval op Procters Swiffer.
Baidu
Microsoft krijgt plaats 41, vooral vanwege het spel Halo3 en de table top computer Surface. Plaats 50 is voor Baidu, de Chinese zoekmachine die het opneemt tegen de nummer 1, Google. Met succes overigens. De zoekmachine realiseerde in 2007 een marktaandeel van zestig procent.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook