Innovatieve fintech-bedrijven challengen banken /reageer

Innovatieve fintech-bedrijven challengen banken
  • door: Redactie Sync
    over: businesstrends
    op: 14 mei 2015
  • Nieuwe, innovatieve spelers op de financiële markt azen op het kroonjuweel van banken: de rentemarge

  • Deze zogenoemde fintech-bedrijven lijken steeds meer een serieuze bedreiging voor het klassieke bankenstelsel

Rentemarge is – in het kort – het verschil tussen de rente die banken aan de ene kant ontvangen door geld uit te lenen, en aan de andere kant moeten betalen voor het ontvangen van geld. Banken zijn dus eigenlijk de matchmaker – de intermediair – van deze twee markten. Maar nieuwe spelers op de financiële markt zouden deze rol als tussenpersoon wel eens overbodig kunnen maken. Dat stelt Daniel Ogertschnig, Consultant bij Virtual Affairs, dat gespecialiseerd is in software en services voor banken en verzekeraars.

Efficiency verhogen

Tot nu toe werd digitalisering vooral ingezet om de efficiency te verhogen, legt Ogertschnig uit. Bovendien hadden de nieuwe toetreders die puur online werken vaak een moederbedrijf die al bekend was in de branche. Ogertschnig: “De veranderingen van analoog naar digitaal waren vooral gedreven door kostenbesparingen, en raakten niet de belangrijkste kurk waar retailbanken op drijven; de rentemarge. Dit lijkt nu te veranderen.”

Aanval op twee fronten

Ogertschnig merkt op dat zowel op de leenmarkt als op de spaarmarkt nieuwe spelers nu al verschillende losse diensten als specialisten aanbieden waarvoor men eerder alleen maar terecht kon bij banken. Op de leenmarkt – grofweg te verdelen in consumptief krediet en hypotheken – zijn een aantal ‘direct lenders’ toegetreden die scherpe tarieven bieden. Ook de hypotheekmarkt trekt weer aan en niet-traditionele partijen zijn prominent terug te zien in de toplijstjes. Voorbeelden hiervan zijn Moneyou, met ABN Amro als moeder, en Munt Hypotheken, dat pensioengeld uitleent. Op de spaarmarkt concurreren spaarbanken met grootbanken om scherpe rentetarieven. De grootbanken bieden minimaal 0,3 procent minder rente op hetzelfde type spaarrekening dan de uitdagers. Toch wordt de spaarmarkt vaak nog wel op klassieke wijze gefinancierd.

Nieuwe platforms

“Daarnaast komen er steeds meer nieuwe partijen bij die de beide markten combineren en zo de rol van matchmaker proberen in te nemen”, vervolgt Ogertschnig. Voor iedere persoon of onderneming die geld wil investeren, bieden deze platforms een nieuwe investeringsvorm die direct beschikbaar is. De initiatieven passen bij de trend van de opkomst van platforms , waarbij het platform geen eigen bezit heeft, maar zich beperkt tot matchmaking. Met uiteraard als bekendste voorbeelden Uber (in de taximarkt) en AirBnB (verhuur van accommodaties). “Banken zijn hun monopolie als matchmaker duidelijk kwijt”, aldus Ogertschnig. Het is de vraag hoe banken omgaan met hun nieuwe concurrenten. Oftewel: worden banken zoals Kodak? Je hebt de beste kaarten, maar je weigert te innoveren omdat dat je eigen businessmodel in de weg staat.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.