Nieuws/ Innovatieve fles maakt vuil water drinkbaar /reageer

door: Merien ten Houten
over: chemie, duurzaam, materiaal, voedsel
op: 21 mei 2008

Michael Pritchard kreeg het idee dankzij de de tsunami in Azië en orkaan Katrina: een fles die vervuild water weer drinkbaar maakt. Drinkwatervoorziening is immers een van de grootste problemen bij rampen. En als directeur van een waterzuiveringsinstallatie - in het Engelse Ipswich - heeft Michael Pritchard zeker verstand van drinkwater.

Myanmar

Hij kwam met de “LifeSaver” fles, die 4000 tot 6000 liter water drinkbaar kan maken. Dit systeem is nu al een succes in militaire kringen. Zo is LifeSaver winnaar van de titel ‘Best Technological Development for Future Soldier System Enhancement’ van Soldier Technology 2007-congres.
Maar een andere, grote toekomst van het product ligt in de hulpverlening. De mogelijke toepassingen zijn nu zeer duidelijk in China en Myanmar.

Virussen

Er bestaan al filtersystemen die water zuiveren. Die kunnen meestal wel bacteriën - die meer dan 200 nanometer groot zijn - uit het water filteren maar geen virussen, die in het algemeen rond de 25 nanometer groot zijn. De filter in de LifeSaver fles filtert tot 15 nanometer. Daarmee worden zelfs faecesdeeltjes uit het water gefilterd.

Door het gebruik van de filters kan water drinkbaar gemaakt worden zonder chemicaliën te gebruiken. Op de site legt de uitvinder in een filmpje uit hoe het systeem werkt en wat zijn motivatie is.

Reageren via Facebook

Reacties