Innoveren? Ga toch borrelen! /reageer

Innoveren? Ga toch borrelen!

Om als bedrijf succesvol te zijn, moet je luisteren naar de klant en innovatief zijn. Maar daarvoor moet je wel creatieve medewerkers hebben die in staat zijn out-of-the-box te denken. Hoe stimuleer je creativiteit in een organisatie?

Auteur: Koos Plegt

Wanneer creativiteit de ruimte krijgt in een organisatie, dan kan innovatie ontstaan. Succesvolle bedrijven, met name in de IT en hightech, beseffen zich dat terdege. Een zeer bekend voorbeeld is Google, dat er om bekend staat werknemers enkele uren per week volledig de vrijheid te geven om aan eigen projecten te werken. Met succes, want verschillende bekende Google-toepassingen (Gmail, bijvoorbeeld) ontstonden ooit als ‘hobbyproject’ van medewerkers. Niet alleen zorgt deze benadering voor meer innovatie, maar ook voor gepassioneerde medewerkers, die hun ‘ei’ kwijt kunnen in projecten waar zij gepassioneerd over zijn.


Out-of-the-box

Vanuit het oogpunt van innovatie, HR én productiviteit ontstaat door de Google-benadering een win-win-winsituatie. Olaf Korsten, psycholoog bij Talentlens, een bedrijf dat assessment tools ontwikkelt voor HR-vraagstukken, is nauwelijks verrast dat Google zo succesvol is door medewerkers de vrije hand te geven. “Op het moment dat mensen de structuur van alledag wat los kunnen laten en creativiteit de ruimte krijgt, dan komen zaken bovendrijven die wat meer out-of-the-box zijn.” Mits de medewerkers over de capaciteiten daarvoor beschikken, natuurlijk. “Daarnaast levert de eigenschap ‘origineel denken’ die zich in iemands persoonlijkheidsstructuur bevindt, hier een positieve bijdrage aan. Maar ook spelen waarden een rol, zoals behoefte aan variëteit en, in negatieve zin, conformiteit.”