Inside Google: over de werking van een zoekmotor
/4 reacties
Google lijkt alles te doen, zoals ook de nieuwe strategie Search, Ads & Apps aangeeft, van het maken van foto’s vanuit de ruimte tot en met het gratis beschikbaar stellen van office software, maar de kern van Google is en blijft de zoekmachine.
Maar hoe werkt de zoekmachine van Google eigenlijk? De New York Times kreeg onlangs een kijkje in de keuken, waarbij Google meer dan ooit vertelde over de werking van de meest gebruikte zoekmachine van het meest begeerde bedrijf van dit moment.
Hoe werkt een zoekmachine?
Om te begrijpen hoe Google werkt, is het van belang om te weten hoe zoekmachines in het algemeen werken. Een uitgebreide uitleg vind je in het artikel Handleiding: Hoe werkt een zoekmachine?
Achtergrond Google: wit met blauwe links
De zoekresultaten pagina’s, de blauwe links op een rustige, witte achtergrond, hebben Google gemaakt tot de meest bezochte website wereldwijd en het één van de meest winstgevende bedrijven ter wereld van dit moment. Google is het startpunt van het internet voor een half miljard gebruikers.
In Nederland voert Google ook de ranglijsten aan. Google is met ruim 90% veruit de meest gebruikte zoekmachine in Nederland, wat Google tevens tot meest bezochte website in Nederland maakt.
Google is niet perfect
Vele miljoenen gebruikers zoeken dagelijks in Google en vaak biedt Google het antwoord op hun zoekvraag, maar zeker niet altijd. Dagelijks verlaten ook miljoenen bezoekers Google, omdat ze niet vinden wat ze zoeken.
Daarom werken er continu honderden Google engineers aan het verbeteren van de zoekmachine om het gat tussen ‘vaak’ en ‘altijd’ te dichten.
Google’s bestaansrecht, het ‘ranking algoritme’
Deze Google engineers vormen het ‘Search Quality team’, onder leiding van Amit Singhal, wat verantwoordelijk is voor het ‘ranking algoritme’: een complexe formule die bepaalt welke web pagina’s het beste aansluiten op de zoekvraag van de gebruiker, kortom hoe de zoekresultaten worden gerangschikt.
Dit algoritme van Google wordt behandeld als een staatsgeheim, vergelijkbaar met het recept van Coca Cola. Dat is begrijpelijk als je bedenkt dat de toegevoegde waarde van Google juist in dit ranking algoritme zit.
Google ontleent haar bestaansrecht aan het teruggeven van de meeste relevante antwoorden op de zoekvraag van de gebuiker. En alleen al om de bijbehorende advertentie inkomsten vanuit de zoekmachine (99% van de 10 miljard omzet van Google in 2006), blijft Google het ranking algoritme geheim houden en verder ontwikkelen.