Inside Google: over de werking van een zoekmotor
/4 reacties
Google technologie loopt voorop
Udi Manber heeft vorig jaar de search afdeling van Amazon ingeruild voor die van Google. Toen hij bij Google binnenkwam, verbaasde hij zich over de technologie van Google die ver vooruit liep op die van universiteiten en de rivalen van Google.
“De eerste maanden heb ik diverse ideeën voorgesteld die allen werden beantwoord met ‘dat zit er al in’ of ‘dat werkt niet’…”, aldus Udi Manber.
Hoe vaak wijzigt Google het ranking algoritme?
Enkele jaren geleden was een wijziging aan het ranking algoritme van Google duidelijk merkbaar, wat bekend stond als de ‘Google Dance’. Tegenwoordig vinden er wekelijks enkele grote en minder grote wijzigingen plaats, waardoor schommelingen nauwelijks meer merkbaar zijn. “Google maakt wekelijks meerdere go/no-go beslissingen over verschillende ’search quality’ veranderingen”, aldus Google engineer Matt Cutts.
Daarnaast is het ranking algoritme dusdanig complex dat elke wijziging zowel een positieve als negatieve invloed heeft. Elke wijziging aan het ranking algoritme van zoekmachine Google wordt dus goed overwogen.
De perfecte zoekmachine
Google richt zich volledig op de ontwikkeling van de ‘perfecte zoekmachine’; een concept dat door Larry Page, medeoprichter van Google, wordt omschreven als een machine die ‘begrijpt wat je bedoelt en vindt wat je zoekt’. In dat kader is ook vorige maand Google Universal Search gelanceerd.
Hoge verwachtingen zoekmachine Google
Het is echter immens complex om de techniek te ontwikkelen voor de perfecte zoekmachine. Dit komt ook omdat de verwachtingen nu hoger liggen. “Vind je het juiste antwoord op jouw zoekvraag niet in de eerste 3 zoekresultaten? Dan is er iets mis”, aldus Udi Manber.
Google ‘Buganizer’: vinger aan de pols
Alle ruim 10.000 werknemers van Google hebben een programma, de ‘Buganizer’, om problemen in de zoekmachine te rapporteren. Dagelijks krijgt het Google Search Quality team gemiddeld 100 meldingen binnen over fouten en problemen in de zoekmachine.
Alle foutmeldingen die het Search Quality team ontvangt, worden gerangschikt op belangrijkheid. Daarbij wordt gekeken of het een individueel probleem is of een onderdeel van een groter en complexer probleem.
Amit Singhal en zijn Search Quality team gebruiken o.a. het programma ‘Debug’, wat aangeeft hoe de Google computers elke zoekopdracht en elke webpagina behandelen.
Actualiteit van webpagina’s
Een probleem wat zich in het tweede halfjaar van 2006 bij Google veel afspeelde, had te maken met actualiteit (de ‘freshness’) van webpagina’s.
Google worstelt continu met de vraag of oude(re) websites hoger gerangschikt moeten worden dan nieuwe of onlangs gewijzigde webpagina’s.