Nieuws/ Intel maakt chip met 80 kernen /reageer

door: Ewald Smits
over: nanotech, materiaal, computer
op: 12 februari 2007

Chipgigant Intel is bezig met de ontwikkeling van een computerchip die berekeningen maakt zo snel als een compleet datacenter. De chip bevindt zich momenteel nog in de onderzoeksfase. De nieuwe programmeerbare processor zou 80 kernen bevatten en ongeveer een triljoen (miljoen maal miljoen) berekeningen per seconde kunnen maken. Dat betekent een performance van 1.01 teraflops. De chip maakt dit klaar bij gebruik van 62 watt aan stroom terwijl de chip draait op een frequentie van 3.16 gigaherz.

Prototype

Het prototype voor de processor was in de voorbije herfst al klaar, maar er zijn nog heel wat obstakels te overwinnen voordat pc’s en servers met de processor overweg kunnen. Op dit moment is de nieuwe chip nog nergens mee compatible, ook niet met bijvoorbeeld het geheugen. Softwaremakers moeten ook leren hoe ze programma’s schrijven voor deze chip met 80 kernen.

De processor werd ontworpen met Intels 65-nanometertechnologie. Intel gebruikte honderd miljoen transistors op de chip, die 275 millimeter groot is. Ter vergelijking: de Core 2 Duo-chip gebruikt 291 miljoen transistors en is slechts 143 millimeter groot.

Geen Windows

Daarnaast zal de chip in de huidige vorm geen besturingssystemen als Windows kunnen draaien. “Het besturingssysteem heeft de meeste controle over de CPU, met als gevolg dat dat aangepast moet worden”, zegt Jim McGregor, analist bij In-Stat. “Het OS moet bewerkingen op een intelligente manier opsplitsen tussen de verschillende kernen.”

Toch haalt Intel met deze verwezenlijking geen record binnen. Een bedrijf met de naam ClearSpeed slaagde er al in om 96 kernen op één chip te plaatsen. Hun chips dienen als coprocessors bij supercomputers.

Reageren via Facebook

Reacties