Internet helpt ziektes opsporen en bestrijden
/1 reactie
-
door: Cindy Curré over: internet, computer, medisch op: 9 juli 2008 HealthMap zoekt online nieuwsdiensten en discussiefora af
Het systeem 'werkt' op dit moment in meer dan tweehonderd landen
Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft een manier gevonden om het internet in te zetten bij het in kaart brengen en indammen van besmettelijke ziektes.
Onderzoekers van het Children’s Hospital in Boston en van Harvard Medical School hebben een nieuw project gelanceerd getiteld HealthMap. Het is een geautomatiseerd systeem dat online nieuwsdiensten en discussiefora wereldwijd afzoekt naar informatie over bedreigingen voor de volksgezondheid.
Snelheid
De wetenschappers willen de snelheid van het internet benutten als het gaat om het lokaliseren en identificeren van mogelijke ziekten, en zijn ervan overtuigd dat deze manier vaak sneller is dan de meer traditionele informatiekanalen van organisaties als de WHO(World Health Organization) en bijvoorbeeld de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Grensoverschrijdend
HealthMap ‘werkt’ op dit moment in meer dan tweehonderd landen en helpt niet alleen om binnen de landsgrenzen gezondheidsrisico’s te signaleren. John Brownstein, bedenker van HealthMap en werkzaam bij het Informatics Program (CHIP) van het Children’s Hospital in Boston: “We brengen hiermee de wereldwijde impact van besmettelijke ziekten in kaart.”
HealthMap verzamelt allerhande informatie, van waarschuwingen door (lokale) overheden tot geruchten op blogs van individuen. Dubbele informatie wordt gefilterd met behulp van diverse algoritmen.
Deze informatie wordt op een wereldkaart weergegeven met behulp van icoontjes. Ook wanneer een ziekte inmiddels bekend is bij de autoriteiten blijft HealthMap de voorgang van de maatregelen ter bestrijding weergeven, zodat het publiek kan blijven volgen welke acties door wie worden ondernomen om de ziekte of besmetting een halt toe te roepen.