Nieuws/ Internet krikt zelfvertrouwen jongere juist op /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, psychologie, communicatie, sociologie, pedagogie
op: 20 november 2007

Profielsites als Superdudes en Sugababes vergroten het zelfvertrouwen van jongeren. Dat is de opmerkelijke conclusie van het promotie-onderzoek van Alexander Schouten. De reden? “Een profiel kan de eigenaar gemakkelijk aanpassen aan de hand van de reacties”, vertelt Schouten aan NRC Handelsblad. “Je neemt een foto waar je net wat lekkerder opstaat, fotoshopt een pukkel weg, zet andere hobby’s op je site. Als de reacties dan positiever worden, vergroot dat het zelfvertrouwen. Afgaand op die reacties verbeteren jongeren hun profiel steeds verder, met weer meer positieve reacties als gevolg.”

De controle die jongeren met een profielsite hebben over de manier waarop ze zich aan anderen presenteren, is het geheim van het succes van de sites, denkt Alexander Schouten. De populairste site in Nederland, Sugababes/Superdudes bevat meer dan een miljoen profielen. Bij CU2, die het onderzoek faciliteerde (gebruikers krijgen bij het inloggen een pop-up met het verzoek mee te werken) zijn 500.000 profielen aangemaakt. 1345 jongeren vulde de vragenlijst in. Volgens recent onderzoek heeft bijna zestig procent van de Nederlandse tieners tussen de dertien en achttien jaar ooit een profiel aangemaakt.

De bevindingen van Schouten zijn vooral interessant omdat er in de discussie over het gebruik van internet door jongeren vooral wordt gewezen op de gevaren.
Het is niet zo, denkt Schouten, dat vooral tieners die toch al veel zelfvertrouwen hebben een profiel aanmaken. Het aantal personen met weinig zelfvertrouwen dat meedeed aan het onderzoek, ligt tussen de vijf en tien procent. Dat komt overeen met gemiddelden uit andere onderzoeken naar zelfvertrouwen onder jongeren. Wel is het zo dat bij tieners die negatieve reacties op hun profiel bleven ontvangen, het zelfvertrouwen afneemt. Het gaat hierbij om zeven procent van de tieners met een profiel.

Reageren via Facebook

Reacties