Internet, mobiel, gamen; de kansen voor het nieuwe leren /1 reactie

Internet, mobiel, gamen; de kansen voor het nieuwe leren

Technologie speelt een steeds grotere rol in het onderwijs. Dit is begrijpelijk aangezien studenten nu met totaal andere verwachtingen op de campus arriveren dan tien jaar geleden. Door op te groeien met MSN, Hyves en online gaming is samenwerken in een virtuele omgeving niets nieuws meer voor studenten. Vijf jaar geleden was er vrijwel geen laptop te bespeuren in de collegezaal en nu is de docent amper meer te verstaan door het geluid van ratelende toetsenborden. Ook de betekenis van locatie is aan het veranderen nu er steeds meer mobiele apparatuur in omloop komt.

Het is tijd voor het nieuwe leren. Dit biedt onderwijsinstellingen veel mogelijkheden, maar minstens evenveel uitdagingen en vraagstukken. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?

De invloed van social networking

Sociale netwerken zijn in staat om informatie te leveren die relevant is voor gebruikers, namelijk informatie van binnen jouw netwerk. Bij Hyves en LinkedIn zie je wat jouw contacten doen en zoek je aansluiting bij groepen die je interesseren. Relevante informatie is de sleutel tot het succes van webportalen en leeromgevingen binnen onderwijsinstellingen. Relevantie is van belang voor websites en, in het bijzonder, mobiele communicatie. Als informatie niet relevant is ontstaat er ergernis en kan informatie die er wel toe doet gemist worden.
Nu social networking gemeengoed is geworden is het tijd om de succesvolle elementen uit deze structuur in te zetten voor het onderwijs.

Online samenwerking via Wiki’s

Vaak blijft online samenwerking beperkt tot het heen en weer sturen van e-mails. In het onderwijs is dit snel aan het veranderen. Steeds meer onderwijsinstellingen experimenteren met Wiki’s en andere technologieën die versiebeheer mogelijk maken. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld, op afstand, samenwerken aan een project terwijl een docent de voortgang en individuele bijdrages vanaf thuis in de gaten kan houden.
Wikipedia heeft laten zien dat Wiki’s een erg krachtig middel kunnen zijn om grote hoeveelheden kennis te creëren, verzamelen en te ordenen. Dat is precies wat de doelstelling van onderzoeken en projecten in het onderwijs is. Samenwerking wordt zo eenvoudiger en transparanter.