Internetreuzen maken web opener, maar wie wil dat eigenlijk? /1 reactie

Internetreuzen maken web opener, maar wie wil dat eigenlijk?

Google, Facebook en Plaxo treden toe tot de werkgroep DataPortability. Deze werkgroep wil ervoor zorgen dat bijna alle persoonlijke informatie, zoals je online profiel, foto’s en video’s, kan worden uitgewisseld tussen online diensten, met name sociale netwerken.
Vrijwel tegelijkertijd maakten onder andere Google, IBM en Verisign bekend zich te willen aansluiten bij internetpaspoort OpenID, waar eerder ook Microsoft, Yahoo! en Wordpress zich bij aansloten.

Deze initiatieven kunnen een belangrijke stap zijn voor de volgende fase van het internet. Google, Yahoo!, FaceBook en Microsoft zijn de grootste bedrijven op internet in termen van het verzamelen en gebruiken van (sociale) informatie. Mede daarom is hun aanwezigheid en ondersteuning, samen met die van de vele andere deelnemers in de DataPortability werkgroep en OpenID, van groot belang.

Medewerkers

Formeel gaat het om de medewerkers van de bedrijven die deelnemen aan de DataPortability-werkgroep, niet de bedrijven zelf. In de werkgroep wordt Google vertegenwoordigd door Brad Fitzpatrick, de oprichter van LiveJournal en vaak genoemd als de bedenker van OpenID.

Facebook wordt vertegenwoordigd door Benjamin Ling, de manager van het FaceBook platform (en voormalig hoofd van Google Checkout). Plaxo wordt vertegenwoordigd door Joseph Smarr, hun belangrijkste platform architect. Naast Google, FaceBook en Plaxo doen ook andere bedrijven mee waaronder MySpace, Yahoo!, LinkedIn en Twitter.

DataPortability?

DataPortability is een werkgroep met het doel bestaande open standaarden te integreren tot een overkoepelend systeem om persoonlijke informatie eenvoudig uit te wisselen tussen online diensten - met name sociale netwerken.

DataPortability gaat dus GEEN nieuwe standaarden ontwikkelen. Ze noemen het overkoepelend systeem het “DHCP voor identiteit”, verwijzend naar DHCP-servers die ervoor zorgen dat computers snel en eenvoudig kunnen inloggen op internet.

OpenID?

OpenID is een gedecentraliseerd inlogprotocol, waaraan partijen als OpenID-provider deel kunnen nemen. Hier kunnen gebruikers zich registreren waarna ze een uniek internetadres toegewezen krijgen. Vervolgens kan met deze ‘identiteit’ op talloze andere websites die OpenID ondersteunen worden ingelogd.

Het idee achter OpenID is dat je slecht één set inloggegevens hebt waarmee je op alle websites kunt inloggen. Uiteraard levert dit de nodige vraagtekens op voor wat betreft privacy, maar het idee is zeker niet slecht.