iPhone 3G: the day after /reageer

iPhone 3G: the day after

Afgelopen vrijdag, 11 juli 2008, werd met veel tamtam en wachtrijen de nieuwste incarnatie van Apple’s iPhone geïntroduceerd: de iPhone 3G.

In tegenstelling tot de eerste generatie iPhone bevat deze nieuwe versie een GPS-ontvanger en is geschikt voor 3G-telefoonnetwerken zoals UMTS en HDSPA. De vorige iPhone moest het op dat vlak doen met EDGE, een snellere versie van het oudere GSM-protocol.

Naast het mobiele netwerk ondersteunt de iPhone ook draadloze WiFi-netwerken.

Tezamen met de introductie van de iPhone 3G werden ook de iPhone 2.0 software, de Apple App Store en de MobileMe-dienst geïntroduceerd.

Wachtrijen

Tijdens de WWDC 2008, de conferentie voor Apple-developers begin juni, werd de iPhone 3G aangekondigd. Vanaf dat moment ontstond de gekte die ertoe leidde dat gisteren wereldwijd honderden mensen in lange wachtrijen geduldig wachtten totdat het nieuwe model in de verkoop ging.

Vanwege een - naar geruchten kunstmatige - beperkte beschikbaarheid van de iPhone kon niet iedereen blij gemaakt worden. In Nederland, waar T-Mobile de exclusieve Apple-partner is, heeft elke winkel hooguit enkele tientallen exemplaren gekregen.

T-Mobile

De iPhone kan in Nederland alleen (officieel) gekocht worden in combinatie met een T-Mobile abonnement. De goedkoopste iPhone versie, met 8GB opslagruimte, kost ongeveer 80 euro bij een abonnement van 30 euro per maand. Het duurdere model, met 16GB geheugen, kost 160 euro. Bij het abonnement zit onbeperkt mobiel internetten, volgens T-Mobile met 2048Kbps download en 384Kbps upload.