Reacties/ iPhone gaat zakelijk printlink


Maikel Batelaan (5 maart 2008, 16:33)

Beste Ewald Smits,

Koersdruk dwingt Apple tot het verleggen van de strategie? Een dubbel onjuiste stelling, zelfs al parafraseer je hier Business Week.

In de eerste plaats is het onwaarschijnlijk dat Apple zijn strategie zou verleggen als gevolg van de huidige koersbeweging en in de tweede plaats verlegt Apple zijn strategie helemaal niet.

Waarom is het onwaarschijnlijk dat de recente daling van de koers Apple tot iets zou dwingen?

1. De financiële resultaten zijn nog nooit zo goed geweest. Omzet, winst, brutomarge en kasvoorraad bevinden zich op recordhoogtes en stijgen nog steeds met tientallen procenten jaar over jaar.

http://www.apple.com/pr/library/2008/01/22results.html

2. De koerscorrectie kon niet uitblijven omdat de reeks recordkwartalen die Apple de laatste jaren neerzet tot onrealistische verwachtingen van beleggers heeft geleid en de koers dus een beetje te snel was opgelopen. De koers ligt nog steeds op het niveau van afgelopen zomer, zoals dat ook voor het Nasdaq-gemiddelde geldt. Apple heeft alleen een onrealistische piek doorgemaakt. Het bedrijf is echter nog steeds bijvoorbeeld tweemaal zoveel waard als Dell dat een veel groter marktaandeel heeft. De verwachtingen zijn dus nog steeds stevig.

Nee, aanleiding voor een koerswijziging is er niet. Logisch is het wel dat een journalist, altijd op zoek naar slecht nieuws, immers, de koersdaling overal met de haren bijsleept, zeker als Business Week's concurrent Fortune Apple dezelfde week heeft uitgeroepen tot 'Most Admired Company'.

Een koerswijziging is het ook al niet, want de iPhone is van het begin af aan opgezet en gepresenteerd als een platform dat de komende jaren kan worden uitgebouwd met meer toepassingen en varianten, zoals dat ook met de iPod is gebeurd. De zakelijke toepasbaarheid zal daardoor op een natuurlijke manier verbeteren.

Het is ook niet waar dat Apple helemaal geen zakelijke producten heeft geintroduceerd. De MacBook Air is een zakelijke machine, de Mac Pro (vroeger G5, daarvoor G4) is een zakelijke machine, de Xserve is een professionele server, er is XSan, Mac OSX Leopard heeft een servervariant, iWork, het woord zegt het al is een zakelijk pakket.

Je zou wel kunnen zeggen dat Apple de grootzakelijke markt, buiten Media & Entertainment en Universiteiten, weinig aandacht heeft gegeven. Er zijn daarvoor altijd twee redenen gegeven. Deze markt is een commoditymarkt met zware prijsdruk en deze markt is conservatief met CIO's die als poortwachter elke innovatie wantrouwig beoordelen die wordt vrijgegeven. Maar nu Apple zo succesvol is dat menige executive zijn Delletje op kantoor laat staan en thuis achter een mooie Mac kruipt, is groei ook in de grootzakelijke markt wel heel aantrekkelijk aan het worden.

De aangekondigde roadmap voor de ontwikkeling van de iPhone is daarom geen koerswijziging, maar een hele normale volgende stap.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje