Nieuws/ iPod besturen met je ogen /reageer

door: Tim van Schie
over: gadgets, mobiel, ergonomie, businesstrends
op: 5 maart 2008

De Japanse onderzoeker Kazuhiro Taniguchi heeft een systeem ontwikkeld waarmee mensen hun iPod kunnen besturen door met hun ogen te knipperen.

Chip

Opvallend is hierbij dat de zogenaamde ‘Temple Switch’ officieel niet onder de eye-tracking technologie van gaze-based interfaces geschaard kan worden, aangezien niet de bewegingen van het oog worden gevolgd, maar slechts het knipperen van de ogen.
Het knipperen van de ogen wordt tevens anders gesignaleerd dan bij vaak gebruikte Eye-Tracking technieken, namelijk doordat bewegingen van de slaap worden gemeten. De gebruikte chip en infrarood-sensoren zijn zo klein, dat ze mogelijk ingebracht kunnen worden bij de poten van een bril.

Onderscheid

De iPod kan worden opgestart door één seconde je ogen dicht te houden. Vervolgens kan worden teruggespoeld door duidelijk te knipogen en wordt een lied doorgespoeld door met het andere oog te knipogen. Wanneer de gebruiker weer één seconde beide ogen dicht houdt, sluit het systeem weer af. Voor gebruikers die alleen het linker- of het rechteroog kunnen knipperen bestaat de mogelijkheid om twee keer achtereenvolgens knipperen met dat oog een functie toe te kennen. De techniek kan duidelijk onderscheid maken tussen bewust en onbewust knipperen.

Vrij

Het grote voordeel van de Temple Switch is dat men de handen vrij heeft. Daardoor kan deze techniek interessante toepassingen mogelijk maken voor bijvoorbeeld artsen, astronauten en mensen met een handicap. De universiteit van Osaka - die de techniek heeft ontwikkeld - hoopt deze de komende drie jaar op commerciële wijze te kunnen toepassen op alledaagse systemen als tv, mobiele telefoons, muziekinstallaties en de lichten in huis.

Reageren via Facebook

Reacties