iRex: de volgende TomTom? /4 reacties

iRex: de volgende TomTom?

2007 wordt het jaar van de waarheid voor iRex Technologies, de exploitant van het door Philips uitgevonden elektronische papier. Het bedrijf werd in 2004 uit het electronicaconcern gesponnen, kreeg eind 2005 een kapitaalinjectie van ABN Amro Capital en Main Capital Partners, en legde, met enkele proefprojecten, het afgelopen jaar de basis voor wat dit jaar een groeispurt moet worden.

Of dat gaat lukken is de vraag, maar er is op twee fronten goed nieuws. Vanaf mei zijn NRC Handelsblad en De Volkskrant op de Iliad, het elektronische leestablet dat iRex heeft ontwikkeld, te lezen. Algemeen directeur Hans Brons van iRex bevestigt dat er een overeenkomst met PCM is, maar wil verder niets zeggen over het contract met de uitgever dat binnenkort bekend wordt gemaakt.

Beursgang

Elektronisch papier

E-papier is een nieuwe technologie voor zuinige, goed leesbare displays. Het scherm werkt met een dunne maar stevige folie waarin minuscule bolletjes inkt vast zitten die door stroom wel of niet uitvloeien en zodoende een wit of zwart puntje geven.

Het bijzondere is dat die bolletjes op hun plaats blijven als de stroom wordt uitgeschakeld waardoor er veel energie bespaard wordt. Een tweede voordeel t.o.v. een lcd-scherm is dat er in e-papier geen verlichting zit. Dat bespaart niet alleen stroom, maar maakt het apparaat ook lichter en robuuster.

Bovendien heeft iRex plannen voor een nieuwe financieringsronde. Een beursgang is daarbij een optie. Brons zegt met twee Nederlandse en een Britse bank over een ipo na te denken. Het bedrijf zou naar de Amsterdamse startersbeurs Alternext kunnen gaan, maar ook naar de AIM , zijn Londense tegenhanger.

Het is ook mogelijk dat iRex eerst een tussenstap maakt door een converteerbare obligatie uit te geven die bij een beursgang later kan worden omgezet in aandelen. Zo’n zogenoemde pre-ipo step up bond werd begin 2005 uitgegeven door Scarlet Telecom. Scarlet zit overigens al enige tijd in zwaar weer . iRex neemt binnen 3 à 4 maanden een beslissing over de tweede financieringsronde, waarbij een ‘gewone’ kapitaalinjectie door investeerders overigens ook tot de mogelijkheden behoort.

Veel zal afhangen van het groeitempo de komende maanden. Brons hoopt in 2007 zo’n 100.000 Iliads te verkopen. Dat waren er vorig jaar een kleine 10.000. De omzet – “tegen de 4 miljoen euro” in 2006 – zal navenant groeien. En als het even meezit boekt iRex in het derde kwartaal de eerste winst. Over het hele jaar verwacht Brons dan “een klein verlies”.

KLM

Brons zet dit jaar vooral in op de zakelijke markt. Hij praat zich blaren op de tong met onder meer luchtvaartmaatschappijen als KLM. Als zij hun cabinepersoneel voorzien van de Iliad hoeven de piloten en de pursers geen kilo’s documenten en vluchtroutes meer mee te nemen. Dat scheelt gewicht en dus brandstofkosten.

Brons: “Dit jaar moeten vooral zakelijke gebruikers toehappen. Als de Iliad aanslaat in de luchtvaart kan het heel hard gaan. De consumentenmarkt hangt op de beschikbaarheid van content. Uitgevers zijn vaak geen innovators, heb ik gemerkt. Ze wachten af en kijken goed naar elkaar. Maar als er één over de brug komt, volgen er meer. Daarop gokken we.”

Bij aandeelhouder Main Capital Partners, een Haags investeringshuis dat 17 procent van iRex heeft (ABN Amro heeft ongeveer 35 procent), wrijven ze zich al in de handen. Partners Lars van ’t Hoenderdaal en Charly Zwemstra spreken van “de volgende TomTom”. De investeerders menen dat “een beursgang niet ver weg is”. Zwemstra: “iRex wordt nu echt grootschalig.”

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter