IRWES wint met windturbine innovatieprijs
/1 reactie
Tweede en derde prijs
De tweede prijs is gegaan naar Flexsol solar cells. Deze Delftse startup heeft
een proces ontwikkeld waarmee HR-zonnecellen in bijna elke constructie
en vorm geïntegreerd kunnen worden, met behoud van rendement. Voorbeelden daarvan zijn een lantaarnpaal die overal zonder bekabeling geplaatst kan worden, geïntegreerde zonnecellen in traditionele keramische dakpannen en zonnecellen op autodaken. Flexsol solar cells en de bijbehorende producten worden cradle to cradle geproduceerd.
Cleardetections heeft de derde prijs gewonnen met haar technologie om nematoden te detecteren. Nematoden zijn microscopisch kleine wormpjes, waarvan er in de bodem ontelbare soorten leven. Een heel klein aantal daarvan is schadelijk voor de groei van gewassen, en richten naar schatting wereldwijd jaarlijks voor 80 miljard dollar schade aan. Detectie van de schadelijke nematoden is zeer lastig en alleen mogelijk onder de microscoop. ClearDetections brengt daar verandering in. Met behulp van DNA-technieken stelt ClearDetections vast welke schadelijke nematoden in de bodem zitten en ook hoeveel er van voorkomen.
Aanmoedigingsprijs
Elk jaar wordt er ook een aanmoedigingsprijs toegekend aan een jonge ondernemer. Dit jaar is die gegaan naar In Ovo. In Ovo kan het geslacht van kuikens al in het ei bepalen. In Nederland alleen al worden jaarlijks 45 miljoen zojuist geboren haantjes gedood. Wereldwijd ligt dit aantal op een miljard. De eendagshaantjes worden gedood omdat ze geen eieren kunnen leggen en ook niet geschikt zijn voor consumptie; het betreft hier rassen bedoeld voor de leg, niet voor vleesconsumptie. In Ovo voorkomt dit dierenleed door halverwege het broedproces het geslacht in het ei te bepalen. Dit verduurzaamt het broedproces, alleen de eieren met vrouwelijke kuikens worden uitgebroed. De mannelijke eieren kunnen voor alternatieve doeleinden gebruikt worden, zoals voor de productie van vaccins. De geslachtsbepaling vóór de geboorte voorkomt veel stress bij vrouwelijke kuikens, doordat zij na de geboorte niet handmatig op geslacht gesorteerd worden.
Publieksprijs
Ook het publiek heeft een stem. Via internet kan iedereen meestemmen voor de publieksprijs. Dit jaar heeft het publiek de prijs gegund aan Sensotive, dat een sensor maakt voor incontinentieverband.
Zo’n 60.000 cliënten van zorginstellingen dragen een incontinentieverband. Dagelijks worden ze drie tot vier keer verschoond. Een op de vijf keer – iedere dag 40.000 keer – gebeurt dit te laat: de cliënt, zijn kleren en bed zijn nat. Dit is vervelend voor de cliënt, arbeidsintensief voor de verpleegkundigen en – door de vele wasbeurten – kostbaar. Sensotive, een kleine, zachte en wegwerpbare sensorsticker in het verband, voorkomt lekkages door te late verschoningen.
De sensorsticker signaleert het moment waarop het incontinentieverband verzadigd raakt, de zorgverlener ziet dat via een discreet lampje op de bijbehorende scanner. Verschoning vindt daardoor op precies het goede moment plaats: niet te vroeg en niet te laat. Dit verbetert de kwaliteit van de incontinentiezorg.
Reageren via Facebook