Is Apple de volgende boze wolf? /2 reacties

Is Apple de volgende boze wolf?

Er was eens een tijd waarin Microsoft nog een goed imago had. Rond de opkomst van Microsoft Windows als besturingssysteem, midden jaren ‘90, had het bedrijf een soort gunfactor. Op de beurs ging het aandeel als een raket omhoog, Windows 95 werd massaal verkocht en de strijd met IBM (OS/2) werd makkelijk gewonnen. Het ging Microsoft allemaal van een leien dakje.

Maar nadat duidelijk werd hoe gesloten en protectionistisch Microsoft was, veranderde het sentiment rond het bedrijf. De wereld werd ontevreden met de software die Microsoft maakte. Aanpassingen doen was lastig, ontwikkelaars kregen geen inzicht of toegang tot de broncode, ga zo maar door. Er kwam een massale tegenbeweging op gang, open source nam een vlucht en Microsoft zakte langzaam maar zeker onderuit.

Groeien als cool

Toen de strijd tussen Google en Microsoft losbarstte, kreeg Google dezelfde sympathie die Microsoft verloren had. Een underdog als Google, die Microsoft uitdaagde? De wereld vond het prachtig. Het gevolg was dat Google groeide als “cool” en binnen de kortste keren ook een wereldwijd bedrijf werd.

Tegenwoordig kan Google op minder sympathie rekenen dan enkele jaren geleden. Er heerst wantrouwen rond Google en de manier waarop het bedrijf omgaat met onze privacy. Wat doen ze met de data die ze van gebruikers over de wereld verzamelen? Nog belangrijker: wat weten ze allemaal over ons? Elk incident, zoals het scannen van open wifi-netwerken, wordt breed uitgemeten in de pers. Het sentiment rond Google is aan het veranderen.

Who’s next?

De nieuwe lieveling is Apple. We kopen massaal hun prachtige producten, ook ik ben er aan verslingerd geraakt. Hun producten zien er mooi uit, ze zijn gebruikersvriendelijk en Apple is super innovatief. Elke keer weer doen ze het beter dan hun concurrenten, de verkopen gaan steeds beter en sneller en het einde lijkt nog niet in zicht. Of toch wel?

Ook bij Apple zie je enkele barstjes ontstaan. Recentelijk is er veel commotie ontstaan over de heffing van 30% die uitgevers en app-ontwikkelaars aan Apple moeten betalen, daarnaast is Apple druk bezig om in-app-betalingen te bemoeilijken. Het is daarnaast onduidelijk of de platenmaatschappijen blij moeten zijn met het succes van iTunes, of eerder gefrustreerd.

Kortom: is Apple de volgende grote boze wolf?

Het verleden leert dat bedrijven moeten blijven luisteren en zich moeten blijven aanpassen op de vragen uit de markt. Wat dat betekent voor de markt voor e-boeken? Het vraagt van Apple om een goed betaalbaar, mooi apparaat, waarvoor een grote collectie Nederlandstalige e-boeken beschikbaar is op basis van sociale DRM. Als Apple dit kan bieden aan de consument en tegelijkertijd blijft luisteren naar de uitgevers en app-ontwikkelaars en blijft innoveren, dan zullen ze altijd een lief schaap blijven. En geen grote boze wolf worden. Toch?

Reageren via Facebook

Over Sander van Kempen

eBook specialist, innovatief, actief in de media sinds 2000, ondernemer, media, uitgeverij, amsterdam.
http://twitter.com/#!/sanderebookvk