Nieuws/ Is koude kernfusie weer terug? /reageer

door: Merien ten Houten
over: natuurkunde, energie
op: 5 mei 2007

In 1989 beweerden elektrochemici Stanley Pons en Martin Fleischmann dat het mogelijk was om deuteriumkernen te laten samensmelten bij kamertemperatuur. Heel even hadden ze alle aandacht van de wereld. Koude kernfusie kan in theorie alle energieproblemen van de mens oplossen. Maar al snel werden de onderzoekers aangesproken op hun slordige en niet repliceerbare onderzoek. Fleischmann en Pons geloven nog steeds in hun resultaten en hebben een schare volgers verzameld. Maar de gevestigde wetenschappelijke gemeenschap staat sceptisch tegenover hun onderzoek.

Amerikaanse Marine

Frank Gordon laat een plastic schijfje zien. Het schijfje ziet er gewoon uit. Volgens Gordon is er wel degelijk iets bijzonders aan de hand; de kleine putjes in het plastic zijn het bewijs dat kernfusie op kamertemperatuur mogelijk is. Dit is het resultaat van onderzoek door Stanislaw Szpak en Pamela Mosier-Boss, onderzoekers aan het US Navy Space and Naval Warfare Systems Center in San Diego, Californië.

De onderzoekers hebben hun methode en resultaten gepubliceerd in het tijdschrift Naturwissenschaften, een peer-reviewed tijdschrift waarin ook Albert Einstein, Werner Heisenberg en Konrad Lorenz hebben gepubliceerd.

Doorbraak?

In het experiment van Szpak en Boss wordt een dunne draad met palladium en deuterium bedekt. Vervolgens wordt deze draad in een magnetisch veld gebracht. Geladen deeltjes die zijn gevangen in plastic films, zogenaamde CR-39 detectors, vormen volgens de onderzoekers het bewijs dat er een fusiereactie heeft plaatsgevonden. De methode is simpel en zou dus makkelijk repliceerbaar moeten zijn. Dit is van groot belang om anderen te overtuigen dat er inderdaad een doorbraak heeft plaatsgevonden.

Reageren via Facebook

Reacties