Nieuws/ @ is kunst /1 reactie

door: Merien ten Houten
over: internet, informatica, media, computer
op: 23 maart 2010

Wat wij een apenstaartje noemen noemen de Noren een kat en de Fransen een slak. Vanaf heden is het volgens het Museum of Modern Art in New York ook kunst. Het MoMa heeft @ opgenomen in zijn designcollectie.

Al sinds 1971, vanaf het eerste elektronische postbericht tussen twee computers, wordt het apenstaartje gebruikt in e-mailadressen. Het MoMa neemt niet op stel en sprong iets op in de collectie. Nieuwe aanwinsten moeten aan een hele rits van eisen voldoen.  Zo moet het symbool invloed hebben op ons leven en innovatief zijn. Maar is @ wel nieuw en innovatief?

oorsprong

De innovatie zit bij de apenstaart vooral in het aanpassen van de betekenis. De oorsprong van het symbool is onbekend. Er wordt gesuggereerd dat het een ligatuur is voor het Latijnse woord ad - in de betekenis van “bij” of “naar” - en dat het al reeds in de zesde of zevende eeuw voor kwam. Anderen plaatsen het in de 16e eeuw als afkorting voor “amphora”, een maateenheid voor vloeistof.

Al op de eerste typmachines, in de 19e eeuw, was de @ aanwezig. Het symbool werd vooral gebruikt in boekhoudteksten: “5 rollen papier @ 10 cent per stuk”. In het Engels werd @ uitgesproken als “at”. Vanuit die betekenis koos de Amerikaanse programmeur Raymond Tomlinson het symbool om aan te geven naar welke computer een e-mailbericht moest worden verstuurd.

Puur het symbool @ is toegevoegd aan de collectie, niet een specifiek ontwerp ervan of een typografische versie. Dit is daarmee de goedkoopste toevoeging ooit aan de MoMa designcollectie. Er hoeft niets voor worden aangekocht.

Reageren via Facebook