Is moedermelk het nieuwe goud? /1 reactie

Is moedermelk het nieuwe goud?

Dankzij internet is er in Amerika een levendige handel ontstaan in moedermelk. Talloze moeders bieden via Marktplaats-achtige websites overtollige moedermelk te koop aan. Nu de prijzen oplopen, ruiken ondernemers kansen.

De negentienjarige Desiree Espinoza vertelt aan Wired dat ze melk produceert voor wel drie kinderen, terwijl ze er maar een heeft. Toen haar diepvries begon uit te puilen, speurde ze op internet naar een oplossing en ontdekte ze de website Only the Breast, een Marktplaatsachtige site waar alleen vragers en aanbieders van moedermelk elkaar vinden.
Sindsdien verkoopt Desiree haar melk voor gemiddeld twee dollar per 28 gram (ounce). Een zes maanden oude baby heeft ongeveer 850 gram per dag nodig. Het levert haar zo’n 60 dollar per dag op.

Melk van moeders is in de VS het enige lichaamsvocht dat niet aan strenge regels is onderworpen. Bloed en zaad mogen bijvoorbeeld niet worden verhandeld, net zoals organen. Moedermelk valt echter onder de categorie voedsel en is daarom wel verhandelbaar.

Desiree kan met een twee maanden oude zoon onmogelijk een baan vinden. Door het verkopen van moedermelk voorziet ze in de kosten van luiers en kleding. Ze is een van de vele moeders door wie een volledige industrie aan het ontstaan is.
Een van de kopers van websites als Only The Breast is bijvoorbeeld Prolacta Bioscience, een biotechbedrijf dat moedermelk naar eigen zeggen checkt en optimaliseert en vervolgens voor 135 dollar per baby per dag verkoopt. Voornamelijk aan ziekenhuizen, waar artsen het vooral gebruiken voor te vroeg geboren baby’s. Prolacta heeft inmiddels contracten met 58 ziekenhuizen en wil dit aantal in 2011 verdrievoudigen.

Infecties

Kinderen die moedermelk krijgen zijn beter bestand tegen infecties. Moedermelk vermindert ook de kans op de ontwikkeling van astma en voorkomt diarree. Dankzij de rijke samenstelling aan mineralen, antilichamen en bepaalde enzymen in een unieke verhouding.
Moedermelk kan een half jaar in de vriezer worden bewaard.

In Nederland wordt moedermelk nog voornamelijk gratis beschikbaar gesteld. Onder andere via het Moedermelknetwerk. Ook het VUmc startte recentelijk met een moedermelkbank. Moeders van gezonde kinderen kunnen daar hun overgebleven melk doneren. De moedermelkbank verzamelt de gedoneerde moedermelk, controleert deze op bacteriën en virussen, pasteuriseert de melk en vriest de melk in totdat deze aan te vroeg geboren baby’s gegeven kan worden.

Critici vrezen dat het vercommercialiseren van moedermelk moeders onder druk zal zetten om melk af te staan voor het geld, zonder rekening te houden met de behoeften van de eigen baby.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter