Nieuws/ Israël: copyright als wapen tegen Hamas /reageer

door: Marjon Vinck
over: communicatie, rechten, juridisch
op: 16 november 2007

In de strijd tegen de staat Israël en zijn bondgenoten, probeert Hamas zoveel mogelijk aanhangers te winnen onder het Palestijnse volk. Hierbij maakt de organisatie vooral gebruik van anti-Westerse propaganda. Om kinderen te bereiken, maakte Hamas juist gebruik van een spin-off van een icoon uit de westerse wereld: Farfur, een Palestijnse variant van Mickey Mouse.

Ondanks dat Hamas al snel besloot de muis uit het programma “Tomorrow’s Pioneers” te verwijderen wegens wereldwijde kritiek omtrent misbruik van een kindericoon, is Isräel de muis nog niet vergeten: de staat ziet de copyrightschending als een nieuw wapen in de strijd tegen Hamas.

Het Israëlische consulaat in Los Angeles heeft namelijk, na een oproep in de Knesset, contact opgenomen met The Walt Disney Company om het bedrijf te bewegen tot een onderzoek naar de copyrightschending en eventueel een procedure te starten tegen de Islamitische verzetsbeweging.

Deze procedure zou dan moeten eindigen in de toewijzing van een dermate grote schadevergoeding, dat de organisatie failliet zal worden verklaard. Disney zou dan met de copyright op een simpele muis bereikt hebben, wat Israël met veel bloedvergieten nooit is gelukt: het einde van Hamas.

Reageren via Facebook

Reacties