Israël massaal over op elektrische auto /reageer

Israël massaal over op elektrische auto

Israël gaat als eerste land deelnemen aan Project Better Place. De oprichter van het project, Shai Agassi, liet dat eerder deze maand weten, nadat hij in oktober vorig jaar al een deel van de plannen naar buiten had gebracht.

Massaal

De projectleider voor Israel zal Generaal Majoor Moshe Kaplinsky zijn, de voormalige assistent chef staf van het Israelische leger (IDF), meldde Reuters onlangs.
De staat Israel wil er via het project voor zorgen dat er binnen drie jaar massaal gebruik wordt gemaakt van elektrische auto’s. Omdat de grote steden er vrij dicht bij elkaar liggen en er een groot aantal oplaadpunten komt, is Israël het ideale pilot-land.

Startkapitaal

Voor dit project is inmiddels 200 miljoen dollar beschikbaar gesteld, geïnvesteerd door onder meer Israel Corp, Morgan Stanley, Vantage Point venture en enkele particulieren.
Israel wil op deze wijze binnen tien jaar nagenoeg onafhankelijk worden van de olie en de alsmaar stijgende prijs hiervan. Daarnaast zegt het ook bij te willen dragen aan een minder vervuilende wereld.

Infrastructuur

Op het produceren van deze auto’s moet de infrastructuur wel fors aangepast worden. Er moet een omvangrijk netwerk van laadstations voor de batterijen komen. Het plan is 500.000 oplaad- en omwisselpunten te installeren in parkeergarages en automische omwisselstations.

De laadstations zullen worden ontwikkeld en ingericht door Aran Research and Development Ltd en Nekuda DM Ltd, beide in Israël gevestigd.
Het Amerikaanse bedrijf NewdealDesign gaat voor het gezicht van deze laadstations zorgdragen.
De productie van het wagenpark is in handen van Renault en Nissan. Dat contract werd in januari ondertekend (video).

2011

Dit jaar nog wordt gestart met het inrichten van de infrastructuur. Vanaf 2011 zouden de elektrische auto’s en de benodigde laadstations massaal beschikbaar moeten zijn. Voor NBC-televisie licht Shai Agassi een en ander toe.