Israël massaal over op elektrische auto /reageer

Prestaties

Môsieur J.De prestaties van de nieuw te ontwikkelen elektrische auto moeten gelijk zijn aan die van een normale 1.6 benzinemotor. De actieradius zal zo’n 200 km bedragen en de - huidige - batterij is 7000 maal te herladen.

Een boordcomputer geeft aan dat de batterij bijna leeg is en waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is. Renault is inmiddels bezig een volledig uitwisselbare batterij te ontwikkelen die dit soort onderbrekingen - wachten op het opladen - van de reis flink zullen bekorten.
Een voorbeeld van een oplaadstation in een parkeergarage is op de site van Autobloggreen te zien.

Model

Het fijn vertakte netwerk van oplaad- en afgiftepunten zal volgens het model van mobiele telefoons worden opgezet, bijvoorbeeld via een abonnement. Ook zal de betaling van deze auto’s op dezelfde wijze geschieden, waarbij de kosten mede afhangen van de te maken kilometers.
Daarnaast is het mogelijk bij een abonnenement van bijvoorbeeld 4 jaar korting te krijgen op de aanschafkosten van de auto of het abonnement. Bij een abonnement van zes jaar zou het mogelijk zijn de auto geheel gratis te krijgen.

Belastingvoordeel

Omdat Israël er alles aangelegen is om rond 2020 geheel onafhankelijk van olie te zijn, stimuleert het land de aanschaf van zo’n auto door de kopers een belastingvoordeel te verschaffen. Dit belastingvoordeel geldt voorlopig tot het jaar 2019.

Blauwdruk

Volgens Shai Agassi is dit nog maar het begin. Hij verwacht dat dit project navolging zal vinden in Denemarken, de VS en andere landen. De dreigende olieschaarste, de alsmaar hogere olieprijs en de dreigende opwarming van de aarde zijn volgens hem de belangrijkste redenen om op deze schone energie over te gaan.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.