Japan en Nederland samen in kernfusie /reageer

Japan en Nederland samen in kernfusie

Het Japanse National Institute for Fusion Sciences (NIFS) en het Nederlandse fusiecentrum FOM-Rijnhuizen gaan samenwerken aan de ontwikkeling van kernfusie als schone energiebron. Morgen, vrijdag 4 februari, ondertekenen de twee instituten daarvoor een overeenkomst, tijdens een minisymposium over Japans-Nederlandse samenwerking in het fusie-onderzoek.

Fusie-onderzoek richt zich op het produceren van schone, veilige energie uit de energiebron die de zon aandrijft: het samensmelten van waterstofkernen in een heet plasma. Centrale onderzoeksfaciliteit van het NIFS is de Large Helical Device (LHD), een grote supergeleidende stellarator (een type fusiereactor, variant op de tokamak) waarin een plasma van tientallen miljoenen graden met behulp van magneetvelden kan worden opgesloten.

Plasma-experiment

Omdat de plasma’s in LHD vaak erg lang duren (tot in de orde van uren) staan de wanden van de machine gedurende lange tijd bloot aan bombardementen van snelle deeltjes die aan het magneetveld ontsnappen. De wisselwerking van een heet plasma met tal van materialen kan uitstekend worden bestudeerd met het plasma-experiment Magnum-PSI van FOM-Rijnhuizen. In deze machine kunnen materialen gedurende lange tijd worden blootgesteld aan een intense plasmabundel om in detail te kijken welke processen er aan het oppervlak plaatsvinden.

Toekomstige fusiereactor

De basis voor de samenwerking tussen NIFS en Rijnhuizen werd in april 2010 gelegd tijdens het bezoek van minister van economische zaken Maria van der Hoeven aan Japan. Ook wetenschappers uit beide instituten en vertegenwoordigers van Japanse en Nederlandse bedrijven die interesse hebben om deel te nemen aan de bouw van de toekomstige fusiereactor ITER zijn aanwezig bij het mini-symposium.

De onderzoeksreactor ITER is de volgende stap in de toepassing van fusie-energie als duurzame energiebron. ITER is ontworpen om 500 MW vermogen uit fusiereacties op te wekken, terwijl slechts 50 MW nodig is om de brandstof te verhitten. De reactor wordt gebouwd in samenwerking tussen de Europese Unie, de VS, Japan, de Russische Federatie, China, India en Zuid-Korea.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.