Japanse onderzoekers demonstreren koude kernfusie /6 reacties

Japanse onderzoekers demonstreren koude kernfusie

In Japan heeft Yoshiaki Arata ten overstaan van 60 mensen een experiment uitgevoerd waarmee volgens hem de mogelijkheid van koude kernfusie wordt aangetoond. Yoshiaki Arata is emeritus hoogleraar aan de Osaka Universiteit. De aanwezigen bij het experiment waren vooral Japanners uit het bedrijfsleven en van universiteiten. Het experiment is reproduceerbaar.

Alchemie

Het experiment is opvallend omdat sinds 1989 de interesse in koude kernfusie bekoeld is. Na het mislukte experiment van Pons en Fleischmann staat de term koude kernfusie bijna gelijk met Alchemie. Maar de laatste jaren is er hernieuwde interesse in serieus wetenschappelijk onderzoek naar koude kernfusie.

Het experiment

Arata en zijn medeonderzoeker Yue-Chang Zhang brengen deuteriumgas samen met palladium en zirkonium dioxide. Deuterium wordt opgenomen door het mengsel. Hierbij komen de deuteriumkernen zo dicht bij elkaar dat fusie mogelijk is.

Temperatuur

Tijdens het injecteren van het deutriumgas steeg de temperatuur van de opstelling tot zo’n 70 graden Celsius. Dit wordt toegeschreven aan zowel chemische als nucleaire processen.
Nadat de gastoevoer gestopt was, bleef de temperatuur 50 uur lang significant hoger dan de omgevingstemperatuur. Hiervoor zijn enkel nucleaire processen verantwoordelijk volgens de onderzoekers. In controle-experimenten waarbij waterstof in plaats van deuterium werd gebruikt was er geen sprake van een langdurige hogere temperatuur.

Rapporten

Rapporten van de onderzoekers over dit experiment zijn hier [pdf] en hier [pdf] online te vinden.

Reageren via Facebook

Over Merien ten Houten

Merien ten Houten (1971) was tien jaar geleden een van de oprichters van ilse.ilse Media is ook vandaag nog een toonaangevende internet uitgever. Merien ten Houten is nu buiten zijn eigen merien bv betrokken bij verschillende projecten.