Japanse onderzoekers demonstreren koude kernfusie
/6 reacties
-
door: Merien ten Houten over: chemie, natuurkunde, energie, materiaal op: 26 mei 2008 In Japan is in een experiment met publiek koude kernfusie gedemonstreerd
Sinds 1989 is de term koude kernfusie besmet, maar enkele wetenschappers boeken nu toch succes
In Japan heeft Yoshiaki Arata ten overstaan van 60 mensen een experiment uitgevoerd waarmee volgens hem de mogelijkheid van koude kernfusie wordt aangetoond. Yoshiaki Arata is emeritus hoogleraar aan de Osaka Universiteit. De aanwezigen bij het experiment waren vooral Japanners uit het bedrijfsleven en van universiteiten. Het experiment is reproduceerbaar.
Alchemie
Het experiment is opvallend omdat sinds 1989 de interesse in koude kernfusie bekoeld is. Na het mislukte experiment van Pons en Fleischmann staat de term koude kernfusie bijna gelijk met Alchemie. Maar de laatste jaren is er hernieuwde interesse in serieus wetenschappelijk onderzoek naar koude kernfusie.
Het experiment
Arata en zijn medeonderzoeker Yue-Chang Zhang brengen deuteriumgas samen met palladium en zirkonium dioxide. Deuterium wordt opgenomen door het mengsel. Hierbij komen de deuteriumkernen zo dicht bij elkaar dat fusie mogelijk is.
Temperatuur
Tijdens het injecteren van het deutriumgas steeg de temperatuur van de opstelling tot zo’n 70 graden Celsius. Dit wordt toegeschreven aan zowel chemische als nucleaire processen.
Nadat de gastoevoer gestopt was, bleef de temperatuur 50 uur lang significant hoger dan de omgevingstemperatuur. Hiervoor zijn enkel nucleaire processen verantwoordelijk volgens de onderzoekers. In controle-experimenten waarbij waterstof in plaats van deuterium werd gebruikt was er geen sprake van een langdurige hogere temperatuur.
Rapporten
Rapporten van de onderzoekers over dit experiment zijn hier [pdf] en hier [pdf] online te vinden.
Reacties
- Tjarko Holtjer: "Koude Kernfusie is de energie van de toekomst. We kun..."
- albert h. alberts: "Het is niet alom bekend dat na het Fleischmann-Pon..."
- Tinus Guichelaar: "Met artikelen als deze maak je van Sync een verzame..."
- Jim Heirbaut: "Beste Merien, Als (wetenschaps)journalist heb je ook d..."
- Bartmans: "Tesla was inderdaad een van de grootste vernieuwers, en hel..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook