Nieuws/ Je eigen muziek beter bereikbaar /reageer

door: Marie-José Klaver
over: internet, communicatie, consumenten
op: 6 februari 2008

Het wereldwijde web is reusachtig groot. Hoe vind je nu de muziek die jou aanspreekt? En het muzieknieuws? De tweeling Chris en Adriaan Bol (37) bedacht een site die muziekliefhebbers precies brengt wat ze leuk vinden.

Bands

CloudSpeakers, bedacht door Chris Bol en medegefinancierd door zijn eeneiige tweelingbroer Adriaan, verzamelt op het hele web mp3’s, video’s en recensies van albums en concerten.
Chris kwam op het idee voor CloudSpeakers omdat hijzelf veel tijd kwijt was met het zoeken naar muziek en informatie. “Ik ben al jaren een alternatieve-muziekfan en merkte dat het vinden van muziek van en informatie over bepaalde bands op internet niet eenvoudig was. Het aanbod is groot en wijdverspreid. Ik was soms wel een uur bezig om tracks van een nieuw album op het web te vinden.”

Wolk

De naam CloudSpeakers – logischerwijs een samensmelting van ‘cloud’ (wolk) en ‘loudspeaker’ – geeft het ‘weidse’ karakter van de site duidelijk aan.
“Wij zien onze rol als een toeschouwer die overziet wat er op het web beschikbaar is”, zegt Chris Bol. Iedereen kan gratis lid worden van de site en de namen van zijn favoriete zangers en bands invoeren. Zodra er nieuws is, krijgt je een bericht per e-mail of in een rss-feed.

CloudSpeakers is een zogeheten aggregator of scraper, een site die alle content van andere sites en uit externe databanken haalt. Zo’n site bestond nog niet op muziekgebied.
Chris: “Er zijn op dit moment natuurlijk wel veel iniatieven zoals blogs die ook links naar audio en video’s aanbieden, maar om dit database-driven en op een automatische manier te doen, is nieuw. Om dit goed te laten verlopen, komt er wel wat specialistische kennis bij kijken.”
Technische kennis heeft Chris Bol, werkzaam bij het sportstatistiekenbedrijf Infostrada waar hij statistische voor- en nabeschouwingen maakt, genoeg in huis: “Door mijn werk bij Infostrada heb ik veel ervaring opgedaan met het opbouwen van sportdatabases. En nu zijn in dit project deze twee interesses samengekomen.”

Widgets

Binnenkort kunnen muziekliefhebbers ook delen van CloudSpeakers op hun eigen site, weblog of profiel plaatsen. Chris Bol is namelijk bezig om een aantal widgets te ontwikkelen waarmee internetters via CloudSpeakers muziek, foto’s, filmpjes en recensies op hun eigen plek op het web kunnen tonen. Een widget is een klein programma waarmee je een deel van een andere site op je eigen site of weblog kunt gebruiken.

CloudSpeakers heeft nog meer uitbreidingsplannen, vertelt Chris enthousiast. “We willen ook snel onze content koppelen aan de concertagenda. Zodat wij onze content kunnen filteren op bijvoorbeeld alle bands die de komende maand in een bepaalde venue spelen. Verder willen we onze site, die nu in het Engels en Nederlands is opgezet, uitbreiden naar andere talen. Een Duitse versie staat boven aan de lijst.”

Bron: Independent Minds

Reageren via Facebook

Reacties