Jeroen Wijering maakte van een videospeler een miljoenenbedrijf /reageer

Jeroen Wijering maakte van een videospeler een miljoenenbedrijf

Hoe maakte Jeroen Wijering, oprichter van Sync, van software om filmpjes te bekijken een bedrijf met zes miljoen euro omzet? Een Hollands succesverhaal.

Het is 6 oktober 2008 als ene Frans op een internetforum de volgende vraag stelt: wat doet Jeroen Wijering op mijn Mac? De vraagsteller had een Flash-filmpje bekeken en zag de mededeling ‘Player bij Jeroen Wijering’. Wie is die Jeroen? Wat doet hij op de computer van Frans? Het antwoord is simpel: De Nederlander Jeroen Wijering is de ontwikkelaar van de JW Player, waarmee het bewuste filmpje werd bekeken. Daarnaast stond Wijering trouwens aan de wieg van SYNC.nl. Hij bedacht de website waarop je dit verhaal leest als afstudeerproject en schreef ook enkele artikelen. Tegenwoordig is hij niet meer actief betrokken bij SYNC.

Beter dan Windows

Frans is niet de enige die nog nooit van Jeroen Wijering heeft gehoord. Gek eigenlijk, want wereldwijd maken duizenden websites gebruik van zijn software. “We zijn een B2B-bedrijf”, vertelt Wijering. “Ik moet nog altijd aan mensen uitleggen wat ik doe.” Hoe hij van een klein stukje software een bedrijf met 6 miljoen dollar omzet maakte, dat laat Wijering klinken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het begon in 2004, toen hij studeerde aan de Design Academy en werkte bij webdesignbureau FKKC in Eindhoven.

“Het was handig als ik af en toe een filmpje online kon zetten, maar de videospelers Quicktime en Windows Media Player waren te ingewikkeld.” Zo werd de JW Player geboren, mede dankzij een boek over Flash, waarmee Wijering zichzelf had leren programmeren. Wijering besloot de software ook voor anderen beschikbaar te stellen, en zette een open source-versie op zijn website. De rest is, inderdaad, history.

Goedkoop, maar niet té goedkoop

De populariteit van de JW Player groeide gestaag: in de afgelopen twee jaar werd de JW Player gemiddeld 10.000 keer per dag gedownloaded. Uiteenlopende websites als NU.nl en het Witte Huis (whitehouse.gov/) maken er gebruik van en zelfs YouTube draaide in het eerste jaar op de JW Player, wat goede reclame was. Een derde van de afnemers komt uit Noord- en Zuid-Amerika, een derde uit Europa en een derde uit Azië. “Er is wel een beweging van de VS en West-Europa naar China, India en Rusland, wat een mooie reflectie van de globale trend is.”

In de begintijd was het een hobby voor Wijering. Hij bleef de videospeler doorontwikkelen, en creëerde een forum waar gebruikers vragen konden stellen. “Als één persoon om een nieuwe feature vroeg, negeerde ik het. Als tien mensen om dezelfde nieuwe feature vroegen, wist ik: Daar zit iets in.” Het eerste jaar was de JW Player volledig gratis, maar toen Wijering merkte dat er meer dan honderd downloads per dag waren, verzon hij een verdienmodel.

Commerciële partijen moesten voortaan 15 dollar per speler, per website betalen. Wijering: “Goedkoper dan andere aanbieders, maar niet té goedkoop, want dan zou het geen waarde meer hebben. Al snel verdiende ik duizenden dollars per maand, zonder dat ik er veel voor hoefde te doen.”

Dag licentiemodel, hallo totaaloplossing

Vanaf 2006 groeide de populariteit van het licentiemodel, waarop Wijering besloot er werk van te maken. “De player is eigenlijk een trucje. Je kan daar een klein bedrijfje omheen bouwen, maar ik wilde het groter maken.” In zijn eentje zou dat niet lukken, wist Wijering, dus ging hij op zoek naar geschikte zakenpartners. Op datzelfde moment waren Dave Otten en Brian Rifkin uit New York bezig met het opstarten van een online video-advertentienetwerk. Wijering: “Zij hadden een lijst opgesteld met zo’n duizend websites waar ze de advertenties op wilden draaien, een groot deel gebruikte de JW Player. Zo kwamen ze bij mij uit.”

Na aftastende gesprekken en een periode van onderhandelen werd in november 2007 het bedrijf Longtail Video opgericht. Wijering had de historie plus de software, de Amerikanen hadden een advertentienetwerk plus 1 miljoen dollar investering. Samen maakte dat een totaaloplossing rond online video, die later nog werd uitgebreid met een videomanagementsysteem.

De samenwerking komt voort uit een langetermijnvisie, vertelt Wijering. “Software moet gratis zijn, uiteindelijk zal het licentiemodel wegvallen. In de begintijd genereerde de JW Player nog 100% van de omzet, in 2011 lag dat op 30% en groeien hosting en adverteren veel harder. Het was dus noodzakelijk om een groter bedrijf te bouwen.”

Slagen kan alleen vanuit de VS

In ruim vier jaar tijd groeide Longtail Video uit tot een winstgevend bedrijf met 25 medewerkers. De videospeler is getransformeerd tot platform, dat ook geschikt is voor smartphones en tablets. Wijering hoopt op een gebruiksvriendelijke internettelevisie van bijvoorbeeld Apple, waarmee online video nog populairder zal worden en Longtail Video nog groter kan groeien. Vanuit Eindhoven, maar vooral ook vanuit de Big Apple.

Dat de standplaats in de Verenigde Staten zat, was een vereiste voor Wijering, zo vertelt hij vanuit zijn eigen standplaats Eindhoven. “Als twee ondernemers uit een andere verre locatie bij me hadden aangeklopt, dan zou ik deze stap niet gezet hebben. Amerika is de plek waar een bedrijf als Longtail Video groot kan worden. Het is het centrum voor dit soort technologie, want er zijn korte lijntjes naar kapitaal en technologiepartners.”

Hij vervolgt: “Ik wilde ook niet slechts het Nederlandse videoplatform worden. Dan ben je na vijftig klanten klaar, kan je niet opschalen en komen uiteindelijk de grote jongens uit de Verenigde Staten die dat wel kunnen. Ieder land in Europa heeft op dit moment een bedrijf met een eigen videoplatform, en allemaal zullen ze worden opgeslokt door de Amerikanen, zoals Facebook bijvoorbeeld ook Hyves aan het opslokken is. Een succesvol bedrijf om de JW Player bouwen, dat was alleen in Nederland niet gelukt.”

Ook interessant:

Verdienen met VOD, een lastig verhaal
Wie is eigenaar van je Steam-spellen?
De Grote Techoorlog van 2012

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob van Leeuwen