Nieuws/ Joh. Enschedé krijgt concurrentie voor drukken Nederlands geld /1 reactie

door: Xenia Bakker
over: economie, concurrentie, businesstrends
op: 6 februari 2008

De Nederlandsche Bank is begonnen met een Europese aanbestedingsprocedure voor het drukken van de Nederlandse eurobiljetten. Daardoor is drukkerij Joh. Enschedé uit Haarlem voor het eerst sinds 1814 niet zeker van de order.

Eind vorig jaar konden particuliere gelddrukkerijen uit heel Europa via internet dingen naar de productie van de Nederlandse portie eurobiljetten die in 2009 op de markt komen. De staatsbedrijven die in omringende landen de geldproductie verzorgen mogen niet meebieden. Eind februari wordt duidelijk wie de order krijgt.

Huisdrukker

DNB is de eerste centrale bank in het eurogebied met een ‘huisdrukker’ die de productie aanbesteedt. Landen zonder eigen gelddrukkerij zoals Finland en Luxemburg veilen de productie al langer.
In Europa is openbaar aanbesteden van dit drukwerk verplicht voor landen zonder staatsdrukkerij. Ook Duitsland is in die positie. De Bundesbank heeft zeer recent ook de eerste stappen gezet naar aanbesteding.

Gunnen

De eerste jaren na invoering van euromunten en -biljetten was onderhands gunnen toegestaan, maar van meet af aan was duidelijk dat dit tijdelijk zou zijn. Eigenlijk had de aanbesteding al een jaar eerder moeten beginnen, maar de ingewikkelde productie en het risicobeheer kostten meer tijd dan verwacht.

De druk van bankbiljetten die volgend jaar worden verspreid, begint halverwege dit jaar. DNB besteedt jaarlijks zo’n 20 miljoen euro aan de druk van papiergeld.
De bank wil geen nadere mededelingen doen over de tenderprocedure.

ECB

Vanaf 2012 verandert er nog meer in de bankbiljettenproductie. Dan zijn het niet langer DNB en de andere centrale banken die de productie uitzetten, maar gaat de Europese Centrale Bank de aanbestedingen opstellen. Het blijft zo dat de jaarlijkse productie wordt opgedeeld tussen de eurolanden. Landen met een staatsbedrijf krijgen dan automatisch hun portie toebedeeld. De rest wordt door de ECB aanbesteed.

Nu al is vastgelegd dat de ECB niet één grote order uitschrijft, maar de opdracht verdeelt in tranches. De staatsbedrijven mogen daar niet op inschrijven. Zij mogen zelfs geen exportwerk meer doen (drukken van ander geld dan euro’s voor derde landen), als ze in aanmerking willen blijven komen voor de gegarandeerde opdrachten van de ECB.

Bron: Ondernemersbelang

Reageren via Facebook